2024. július 16., kedd

A legfiatalabbak ismét ajándékkoncerten

Klasszikus Zene díjban részesült az újvidéki Matica srpska Képtár

A Klasszikus Zene 2019. évre szóló díját a zenei intézmény kategóriájában a székvárosi Matica srpska Képtár érdemelte ki. Az elismerést pénteken dr. Snežana Mišić, az intézmény programfelelős igazgatónője vette át a belgrádi Nemzeti Színház Múzeumában. A Matica srpska Képtár ugyanis a művészi értékű zenét népszerűsítette klasszikus zenei koncertekkel, amelyeket a csecsemőknek és a szüleiknek szerveztek A művészettel felnövekedni projektum keretében.

A Klasszikus Zene díjat 2010-ben alapították, amikor megjelent a Klasszikus Zene (Muzika klasika) c. folyóirat első száma. Tizenhét kategóriában ítélik oda az elismerést azoknak a hazai művészeknek, együtteseknek, fesztiváloknak, kiadóknak, kritikusoknak, zenei intézményeknek és médiumoknak, akik tevékenységükkel a tavalyi évben a legjelentősebb nyomot hagytak a hazai zenei életben.

A Matica srpska Képtár több mint egy évtizede törekszik arra, hogy megkedveltesse a kultúrát és a művészetet a legfiatalabb látogatókkal – a csecsemőkkel, a kisgyerekekkel – és a szüleikkel. Teszi azért, hogy rámutasson a kultúra és a művészet értékeinek, szépségeinek a fontosságára. A Belgrádi Filharmóniával és Újvidék Zenekedvelő Ifjúságával karöltve, valamint a Novi Sad 2021 Alap, a Vajdasági Bank – OTP csoportja és a Telenor Alap támogatásával már második éve szervezi A művészettel felnövekedni projekt keretében a klasszikus zenei hangversenyeket a legfiatalabbak és a szüleik részére. E hangversenyeknek köszönhetően több mint ezer újvidéki gyerek lépett be a klasszikus művészet és zene világába, mielőtt járni kezdtek volna. Újvidék legfiatalabb polgárai hónapról hónapra a legszebb klasszikus szerzemények dallamait élvezik a Matica srpska Képtár koncertjein.

A tavalyi évben a székvárosi Matica srpska Képtár Újvidék Zenekedvelő Ifjúságával karöltve több mint ezer újvidéki kisbabát kétéves korig beavatott a művészet és klasszikus zene világába, mielőtt azok megtették első önálló lépéseiket. Legutóbb, Újvidék város napjának alkalmából a háromtól nyolcéves gyerekek szüleikkel a képtár egyik kiállítótermében rendezett ajándékkoncerten vettek részt, amelyet az intézmény Újvidék Zenekedvelő Ifjúságával valósított meg. A rendezvény iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a Radulović Kinka Rita zongora- és Sonja Antunić fuvolaművésznő a galéria termében két koncertet tartott. A legfiatalabbak nemcsak élvezték J. S. Bach, W. A. Mozart, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann, P. I. Csajkovszkij és más klasszikus zeneszerző legszebb szerzeményeit, hanem a gyerekek közül egyesek táncra is perdültek. Sőt a szép pillanatokat otthon is fel tudják majd eleveníteni az Újvidék Zenekedvelő Ifjúságától kapott hanghordozó ajándék – a koncerten előadott csodaszép számok – meghallgatásával.