2024. július 17., szerda

Az időtlen Andrić

A Matica srpska Könyvtárának 178. hagyományos kiállítását követően 2011 januárja óta elektronikus formában emlékeznek meg a jeles dátumokról: 2017-ben mások mellett Arany János, Jovan Subotić, Percy Bysshe Shelley, Luigi Pirandello, legutóbb pedig a születésének 125. évfordulóját ünneplő Ivo Andrić kapcsán készítettek virtuális tárlatot, alapul véve a gyűjteményükben fellelhető kiadványokat.

– A Nobel-díjas szerb íróról szóló PowerPoint prezentáció a szerző első műveitől kezdve mutatja be annak munkásságát, az 1918-ban megjelent Ex pontotól kezdve az 1920-as Nemirin (Nyugtalanságok) át a Put Alije Đerzelezáig (Alija Đerzelez útja), de 1945-ben kiadott regényei is megtalálhatóak itt: a világsikert meghozó Híd a Drinán, a Gospođica (A Kisasszony), valamint a Travnička hronika (Travniki krónika). Az elektronikus kiállításban megjelennek Andrić műveinek újabb kiadásai is, a válogatásban pedig megtalálható továbbá az Omerpaša Latas (Omér pasa) című posztumusz regénye, egyik leghíresebb és legösszetettebb műve, a Prokleta avlija (Elátkozott udvar), befejezetlen regénye, a Na sunčanoj strani (A napos oldalon), valamint a Znakovi pored puta című könyve, amelyben jegyzeteit, gondolatait összegzi. A tárlat kitekint Ivo Andrić műveinek német, angol, francia, olasz, magyar, koreai, orosz, román fordításaira, továbbá bemutatja doktori disszertációját, amit 1924-ben a grazi egyetemen védett meg. A szakirodalmi áttekintésben megtaláljuk Nikola Marković tanulmányát, aki 1938-ban elsőként értekezett a szerzőről, különféle gyűjteményes munkákat és monografikus kiadványokat, valamint a Matica srpska Könyvtára által kiadott, az 1911 és 2011 közötti időszakra vonatkozó, Andrić műveit és a róla szóló szakirodalmat 1078 oldalon felvonultató bibliográfiát, amely mintegy 15 000 bibliográfiai egységet tartalmaz. A fényképek közül egyesek a fiatal Andrićot, mások a diplomatát örökítik meg, néhány fotón pedig a Nobel-díj átadásának ceremóniája közben látható. Az idézetek egy része a szerző Znakovi pored puta című munkájából származik, másik részük pedig olyan jelentős személyiségektől, mint Isidora Selkulić, Miloš Crnjanski, Nikola Mirković, Miro Vuksanović vagy Slavko Gordić, aki a Matica srpska kiadói központjában Ivo Andrić műveinek sajtó alá rendezője – mondta el lapunknak Vas Mária, aki Daniela Kermecivel közösen készítette a virtuális tárlatot.

Az elektronikus kiállítást az érdeklődők november 6-ig nézhetik meg a Matica srpska Könyvtárának katalógustermében, illetve ingyenesen le is tölthetik az intézmény honlapjáról (www.bms.rs).