2024. szeptember 3., kedd

Határon túli magyar filmek a budapesti Vigadóban

Különleges vetítéssorozatot rendez a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti tagozata az ősz folyamán a Pesti Vigadóban. Kéthetenként három-három órán keresztül a magyar filmgyártás kevésbé ismert területeivel ismerkedhetnek meg a nézők.

A soron következő rendezvényre november 10-én, kedden 17 órakor kerül sor a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon. A Vigadó moziprogramjában a Kárpát-medencében élő magyar filmalkotók alkotásaiból láthatnak az érdeklődők néhányat, amelyekkel a határon túli filmes és televíziós műhelyekre kívánják ráirányítani a figyelmet. A vetítés és az azt követő beszélgetés alkalmat kínál a filmbarátok és szakmabeliek számára, hogy megismerkedhessenek a Délvidéken, Erdélyben, Felvidéken és Kárpátalján folyó értékteremtő és értékmentő munkával. A bemutatásra kerülő filmek, tematikájukat tekintve rendkívül széles kört ölelnek fel különböző műfajokban. Vajdaság kortárs filmművészetét és a filmgyártás helyzetét Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező mutatja be. A beszélgetés kitér a jelenlegi anyaországi médiatámogatási rendszer egyes vitatott kérdéseire is.

Erre az alkalomra egy ötvenperces összeállítás készült, amelyben részletek lesznek láthatók Vicsek Károly, Tolnai Szabolcs, Iván Attila, Csubriló Zoltán, K. Kovács Ákos, Goretić Péter, Kovács István és Siflis Zoltán dokumentum, valamint hosszú és rövid játékfilmjeiből. Összesen nyolc filmrészlet kerül bemutatásra.

– A filmek mellett összefoglalom a vajdasági magyar filmgyártás és filmművészet közel ötvenéves múltját és jelenlegi helyzetét. A négy régió bemutatkozásának az a célja, hogy a Magyar Média Mecenatúra segítségével a jövőben a jelenleginél még több lehetőséghez, filmforgatási támogatáshoz jussanak a határon túli magyar alkotók – emelte ki Siflis Zoltán. Az est házigazdája Buglya Sándor akadémikus, Balázs Béla-díjas filmrendező.