2024. július 27., szombat

Anica Dobra is díjazott

Elkezdődtek a palicsi filmfesztivál kedvcsináló műsorai – Odaítélték a Lifka-díjakat is

A jövő héten már el is kezdődik a 31. palicsi filmfesztivál, e hó 20-án lesz a megnyitó, az európai filmet ünneplő rendezvénysorozat pedig 26-áig tart. Az ún. elővetítések, előprogramok, kedvcsináló kísérőrendezvények is már elkezdődtek. Nemrég a fesztivált szervező Szabadegyetemen, a szabadkai Eurocinema mozi bejáratánál nyílt meg a tavalyi jubileumi rendezvénysorozatról egy szép fotótárlat, a moziban pedig a napokban több programrész alkotásait is megtekinthetjük, és ezekre a belépés díjtalan lesz. A fesztivál szervezői először is a gyerekeknek kedveznek, ami természetesen korántsem jelenti azt, hogy a nagyobbakat, a felnőtteket nem érdekelhetik ezek a filmek. A Europe 4 Kids filmjeit holnaptól vetítik, 17-éig, 17 órától az Eurocinemában, néhány alkotás előtt pedig rövidfilmeket is bemutatnak. Holnap egy egérkalandot láthatunk, Poszeidón világában, pénteken a Mágikus állatok iskolája című német film második részét, amely nagy népszerűségre tett szert, szombaton visszatér Ricsi, a gólya, az alkotás második részével, és ezen a napon Ivády Tamás Örökrész című rövidfilmjét is vetítik. Vasárnap egy igazi animációs csemegére számíthatunk, a Tomi, Polli és a varázsfény című cseh–szlovák–magyar koprodukcióra, amely a ma már ritkaságnak számító bábtechnikával készült, mint anno a Mirr-Murr, a kandúr, a Mekk mester, vagy a Misi mókus kalandjai. Hétfőn sokak kedvenc kutyahősének, Lassie kalandjainak az újabb verzióját láthatjuk, kedden a Dzsungel-mentőakció második részét, szerdán pedig a Miraculoust, illetve a Katicabogár és Fekete Macska kalandjait, amely szintén nagy népszerűségnek örvend a gyerekek, a fiatalok körében.

Díjnyertes alkotások

Ugyancsak az előprogramhoz tartozik a Best of Europe programrész is, amelyet szintén 11-e és 17-e között kísérhetünk, 19 órától, a belépés pedig ezekre is díjtalan. A Best of Europe a tavalyi és tavalyelőtti európai filmtermésből ad egy válogatást, a kiemelkedő, jelentős filmfesztiválokon díjazott alkotásokból. Holnap Ladj Li Nemkívánatos személyek című filmjét vetítik, pénteken Christian Petzold Tűzvörös égbolt című alkotását, amely a tavalyi palicsi filmfesztivál legjobb filmje is lett, A szomorúság háromszöge svéd szatirikus filmet szombaton láthatjuk (kivételesen 18.30-tól), a The Successor – Az utód thrillert vasárnap, hétfőn Az Adamanton francia dokumentumfilmet, kedden Luc Besson kontroverz alkotását, a DogMant, szerdán pedig az Eszeveszett küldetés című francia vígjátékot.

Díjazott alkotók

A palicsi filmfesztiválon minden évben odaítélik a Lifka Sándor-életműdíjat, egy szerbiai és egy külföldi alkotónak. Az idei díjazottak Anica Dobra szerb színésznő és Phedon Papamichael görög operatőr, rendező. Emellett a fesztiválon néhány éve Lifka-díjat ítélnek oda regionális kategóriában is, az idei díjat pedig Ademir Kenović bosnyák filmrendező és producer veheti át.

Anica Dobra jól ismert a jugoszláviai, a szerbiai filmek kedvelőinek, sokan megszerették a Balkan Express című filmben, sorozatban, de játszott a Sabirni Centar, a Kako je propao rokenrol, a Crni bombarder című alkotásokban és szinte megszámlálhatatlan német produkcióban, miután Németországban folytatta a karrierjét. A főszereplésével készült Ljubav i drugi zločini című filmet hétfőn 21 órától vetítik az Eurocinemában.

Phedon Papamichaelhez számos film látványvilága fűződik, dolgozott Wim Wendersszel, Oliver Stone-nal és James Mangolddal is, ő volt az Indiana Jones legutóbbi részének az operatőre, és eddig kétszer is jelölték Oscar-díjra. A nézők Brighton 4. című filmjét tekinthetik meg kedden 21 órától.

Ademir Kenović Szarajevóban diplomázott, majd pedig Ohióban folytatta a tanulmányait. A délszláv háború idején több mint ötven dokumentumfilmet, videónaplót készített. A pályája során játékfilmeket is forgatott, az érdeklődők az egyik legismertebb filmjét, a Kuduzt tekinthetik meg szerdán 21 órától. A film zenéjét Goran Bregović szerezte, és felcsendül benne a Žute dunje című zeneszám is, az Indexi előadásában.

A szerb filmek kedvelői, a palicsi férfistrandon túl található Strand szabadtéri bárban is mozizhatnak. Ez a palicsi filmfesztivál egyik újabb helyszíne. A fesztiválra való ráhangolódásképp 18-án, csütörtökön 21 órától Darko Nikolić új alkotását, a Poslednji strelac című filmet vetítik.

A fesztivált, a filmeket illetően, bővebb információkért érdemes rákeresni a palicsi filmfesztivál és az Eurocinema mozi weboldalaira.

Nyitókép: www.palicfilmfestival.com