2024. július 17., szerda

A Semmelweist is vetítik

Idén is lesznek magyar alkotások a palicsi filmfesztiválon

A palicsi filmfesztiválon minden évben nagy hangsúlyt fektetnek a magyar filmekre. Ezekből idén is megtekinthetünk egy válogatást az Új magyar filmek programrészben. A palicsi filmfesztivál szombat este kezdődik, a magyar alkotásokra fókuszáló szelekció pedig vasárnap. A vetítések tehát vasárnaptól péntekig, azaz 21-étől 26-ig lesznek Szabadkán, a Szabadegyetemen található Eurocinema moziban, mindennap 19 órától, a belépés pedig díjtalan.

Vasárnap Moldovai Katalin Elfogy a levegő című filmje van műsoron, hétfőn Csáki László Kék pelikán című animációs alkotása, kedden a Hevér Dániel rendezésében készült Valami madarak című film, szerdán Siflis Zoltán szabadkai rendező A kapus halála című dokumentumfilmje, csütörtökön Breier Ádám Lefkovicsék gyászolnak, magyar és héber nyelven készült vígjátéka, a programrészt pedig a Koltai Lajos rendezte Semmelweis zárja, amelynek egyik főszereplője a szintén szabadkai Kovács Tamás.

Más szelekckban is láthatunk magyar alkotásokat, a fő versenyprogramba válogatták be Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmdrámáját, amelyet hétfőn 21 órakor vetítenek a Nyári színpadon. A belépő ez esetben 300 dinár. A szintén versenyjellegű Párhuzamok és ütközések programrészben is helyet kapott magyar alkotás, Fésős András Magasmentés című filmje, amelyet szintén hétfőn vetítenek, 20 órától az Abbázia moziban, a belépő pedig 200 dinár. A palicsi filmfesztiválon egyébként csaknem minden programra ingyenes a belépés, kivételt a két versenyprogram filmjei képeznek.

A Fiatal európai szellemiség programrészben, csütörtökön 22 órától, a palicsi Abbázia moziban magyar rövidfilmeket, főleg animációs alkotásokat vetítenek: Traub Viktória Cipők és paták című filmjét, Pataki Szandra Albert szerint című alkotását, M. Tóth Géza két animációs alkotását, Erdélyi Judit Meditáció alkonyatkor és Lantos Júlia Olivér, az óriás című alkotását, valamint Csihar Arion és Belső Marcell Sátán című kisfilmjét, amelynek egyik főszereplője a zentai Nagypál Gábor.

A palicsi filmfesztivál már több éve együttműködik a szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztivállal, amelynek kínálatából idén is megtekinthetünk egy válogatást, az Eurocinema moziban. Hétfőn 17 órától három rövidfilmet vetítenek, Cibulya Nikol Mária Terézia szül, Nagy Kálmán Az utca másik végén, valamint Füzes Dániel Hogy ne győzzünk című alkotásait. Kedden szintén 17 órától pedig Kiss Gergely Máté Utolsó felvonás, Gyimesi Anna Afrikáta, és Kölcsey Levente Einstand című filmjét láthatjuk.

Nyitókép: Kovács Tamás és Nagy Katica, a Semmelweis filmben (Fotó:Vimeo)