2024. július 26., péntek

Egy tragikus életsors filmen

Nagy számban érkeztek az érdeklődők a Siflis Zoltán által rendezett A kapus halála című dokumentumfilm vajdasági ősbemutatójára, amelyet a fimfesztivál új magyar alkotások programsorozata keretében vetítettek a szabadkai Eurocinema moziban. A rövidfilm Siflis Géza, a szabadkai származású sztárkapus karrierjét és tragikus halálát ismertette meg a nézőkkel. A bemutató előtt Siflis Zoltán, aki egyben a volt labdarúgó rokona is, köszöntötte a nagyszámú közönséget, és néhány mondatban összefoglalta a dokumentumfilm lényegét.

Siflis Géza története megrendíti az embereket, a halálának kétes körülményei és az igazságtalanság, amely végül hosszú időre feledésbe temette az egykori Ferencvárosi és többszörös jugoszláv válogatott kapust, tanulságos bizonyítékul szolgál a társadalom számára. De mégis hogyan történhetett meg mindez? 1948-ban mindössze negyvenegy éves korában hunyt el a magyar Kelebián Siflis Géza, aki ellen 1947-ben Budapesten egy névtelen feljelentés érkezett, miszerint antiszemita nézeteket vall. A Trianon után Budapesten szerencsét próbáló fiatal focista halálának körülményei sokáig tisztázatlanok maradtak, azonban kiderült, hogy hazatérése után nem sokkal későbbi kihallgatása során szerzett sérüléseibe halt bele. Az egykori sztárfocista, aki még az 1928-as amszterdami olimpián is részt vett, és a legjobb kapusnak is megválasztották, sajnos mégsem tudott hosszú távú karriert befutni.

Az alkotás nemcsak egy ember életét mutatja be, akit a Rákosi-rendszerben alaptalanul kínoztak meg, hanem egyebek között a gyűlölködést, az összefogást, és rámutat arra is, hogy olykor időbe telik, amíg az igazság kiderül, azonban megéri érte harcolni, küzdeni és kutatni.

 

Nyitókép: www.palicfilmfesztival.com