2024. július 27., szombat

Szerb film nyert

A palicsi filmfesztivál fődíját és a közönségdíjat is Emilija Gаšić debütáló alkotása, a 78 nap kapta meg

A versenyjellegű fesztiválok fénypontja, mindenképpen az eredményhirdetés. Így van ez a palicsi filmfesztivállal is. A nemzetközi filmes szakemberekből álló zsűri döntése alapján, az idei fő versenyprogram legjobb filmje Emilija Gаšić debütáló alkotása, a 78 nap lett. A nézők a filmet csütörtökön este láthatták, ami után a közönségdíjat is kivívta magának.

A film az 1999. évi NATO-bombázások idejére tekint vissza, a zsűri indoklása szerint pedig azért érdemelte ki az Arany Torony-díjat, mert egy nagyon emberi történetet tár elénk, egy szép és fájdalmas gyerekkorról, amikor is a globális politika nagy hatást tett az itteni családok életére, és erősen befolyásolta azt. A 78 nap egyszerre megnevettet és megríkat, a különleges rendezés és kiváló vágás mellett pedig dicséretet érdemelnek a színészi teljesítmények is. A 78 nap című film alkotói jelen voltak az idei fesztivál utolsó sajtótájékoztatóján, itt értesültek a díjról, amit örömujjongással ünnepeltek.

A legjobb rendező Rúnar Rúnarsson az izlandi, holland és horvát koprodukcióban készült, angol címén When the Light Breaks – amely a napkeltére, a napfényre utal – rendezéséért. A zsűri szerint ez a film lélegzetelállító, nagyon személyes, érzéki, pozitív értelemben minimalista, és megható, kiváló színészi teljesítménnyel, lenyűgöző kép- és hangvilággal.

Nem utolsó sorban, különdíjat kapott Gust Van den Berghe A mágnesember című, belga, luxemburgi és holland koprodukcióban készült alkotása, Dannyi Ronaldóval a főszerepben, ha úgy tetszik címszerepben. A zsűri szerint a film egy elképesztő utazásra invitál bennünket, amely során nagyszerű filmes megoldásokkal emlékeztet bennünket arra, hogy mindannyian egyediek és különlegesek vagyunk.

A FIPRESCI filmkritikusokból álló nemzetközi összetételű zsűri, a legjobb film díját Magnus von Horn dán, svéd, lengyel koprodukcióban készült, The Girl With the Needle (Lány a tűvel) című alkotásának ítélte oda. A film egy munkásosztálybeli nőről szól, aki kegyetlen körülmények közt küzd a túlélésért, az első világháború utáni Koppenhágában. A zsűri a rendkívül esztétikus, fekete-fehérben készült képi világot dicsérte, amely hatásos módon mutat be egy társadalmilag sötét korszakot, amikor is a nőknek nem volt döntési joguk a saját testüket illető kérdésekben.

A Párhuzamok és ütközések programrész legjobb filmje, a George Sikharulidze Panopticon című grúz, francia, olasz és román koprodukcióban készült alkotása, amelyet a nézők szintén csütörtökön este láthattak. A zsűri indoklása szerint, egy nagyon ígéretes kezdetről, a rendező erős debütáló filmjéről van szó, amely a gyors felnövés és a társadalmi hovatartozás témáját taglalja rendkívül érdekfeszítő módon. A filmfesztivál utolsó sajtótájékoztatóján, az alkotás főszereplőjét, Data Chachuát köszönthettük.

A zsűri különdíját a horvát, osztrák és bosnyák koprodukcióban készült Bosanski lonac című film forgatókönyve kapta meg. A filmet Pavo Marinković rendezte és ő az írója is. Az indoklás szerint, példaértékűen megírt forgatókönyvről van szó, amely időtálló módon ábrázolja a jelenkor kihívásait, egyebek közt a migrációs és az identitáskeresés kérdésekben.

Mira Banjac Palicson (Európai Filmek Fesztiválja honlapja)

Mira Banjac Palicson (Európai Filmek Fesztiválja honlapja)

Mira Banjac filmen és élőben

A fiatal európai szellemiségű alkotásokat felsorakoztató programrészben láthattuk Radivoje Bukvić Još jedan dan című rövidfilmjét. Az alkotás szereplője a 94 éves Mira Banjac, aki térségünk egyik legismertebb színésznője, a palicsi filmfesztivál tanácsának a tiszteletbeli elnöke, aki személyesen is jelen volt a vetítésen, amire ráadásul az Abbázia moziban a róla elnevezett teremben került sor. 

– Nagyon jó volt Mira Banjaccal dolgozni, igazán megtisztelő. Ez a film az elmagányosodásról is szól. Először elnéztem a fiatalokat, akik mintha nem is értenék, hogy az élet milyen értékes. Az életerős idősek pedig, mint amilyen Mira Banjac is, jól tudják ezt, és mindennap csak egy újabb napot akarnak az élettől. Ez nagyon megható és elgondolkodtató, számomra nagyon inspiráló volt. Ez serkentett arra, hogy elkészítsem ezt a filmet – fejtette ki a rendező.  

Nyitókép: A 78 nap alkotói boldogan fotózkodtak az eredményhirdetés után (Lukács Melinda felvétele)