2024. július 17., szerda
ÚJ KÖNYVEK

Frei Tamás: 2015

Sorrendben a harmadik regénye jelent most meg a korábban tévés riportjai révén ismertté vált Frei Tamásnak, aki az akciódús regénybe ezúttal is nagyon égető és aktuális kérdéseket rejtett. A 2015 a mai Magyarország viszonyai között játszódó regény, központi kérdése pedig, hogy ki irányít kit, a politikai elit a gazdasági vezetőket, vagy pedig fordítva. Mindjárt a regény kezdetén Frei nagyon okosan elhatárolódik valós személyektől, sőt a történetet úgy gombolyítja, hogy abból egyértelművé válik, hogy a miniszterelnökként megjelenő figura nem Gyurcsány és nem is Orbán. A 2015-ös választásokat követően az átalakított választási szabályoknak köszönhetően az addig is az országot vezető kormányfő és pártja szerez parlamenti többséget, noha kevesebb szavazatot kapnak, mint az ellenzék. Ennek nyomán az országban forrongások törnek ki, az utcára tóduló tüntetők törnek-zúznak, gyújtogatnak, ami kiváló terep a zavarosban halászó oligarcháknak.

A 2015 főhőse is a Megmentőben és a Bankárban már megismert André Calvi, viszont a könyv a sorok között a mai megosztott Magyarországgal és a politikai viszonyokkal kapcsolatban számos érdekes kérdést felvet.

 GABI GLEICHMANN: A HALHATATLANSÁG ELIXÍRJE

Gleichmann egy igencsak rendhagyó zsidó családregényt írt. A Spinoza család története 36 nemzedéken keresztül követhető nyomon, rajta keresztül pedig gyakorlatilag az elmúlt ezeréves történelem is, mert a főhősök valahogy mindig ott ügyködnek az adott kor legfontosabb történelmi személyiségei mellett.

A családban generációkon át örökli a legidősebb fiúgyerek a misztikus titkot, amely nem más, mint a halhatatlanság receptje. Ezt adják tovább egymásnak és tartják a legnagyobb titokban.

A Budapesten született, majd tízéves korában szüleivel Svédországba költözött Gabi Gleichmann egy kicsit az Ezeregyéjszaka meséihez nyúlt, egy kicsit a Forrest Gumphoz, korokon átívelő meséi humorosak és tanulságosak is.

LARS KEPLER: A PAGANINI-SZERZŐDÉS

Egy magas rangú tisztségviselőt saját csillárjára felakasztva találnak stockholmi lakásában, ugyanakkor egy hajón egy lányról megállapítják, hogy megfulladt, miközben a testét nem érte víz. A két eset éppen elég gyanús ahhoz, hogy Joona Linna felügyelő nyomozni kezdjen. A szálak pedig a svéd fegyverexporthoz vezetnek, ahol természetesen nem teljesen legális minden. Az ügy hátterében pedig egy titokzatos, megtalálhatatlan férfi áll, akinek a titkát az életük árán is megőrzik azok, akikkel üzleti kapcsolatban kerül, mivel egy úgynevezett Paganini-szerződést köt velük.

Hogy ez pontosan micsoda, és hogy mi is rejlik az ügy hátterében, minden kiderül ebből a végtelenül izgalmas, letehetetlen akcióregényből, amely a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában jelent meg.