2024. július 17., szerda
ÚJ KÖNYVEK

Nézd, ki van itt

TIMUR VERMES: NÉZD, KI VAN ITT

Timur Vermes egy nem mindennapi regényt rakott össze. 2011 nyarán Berlin kellős közepén egy elhagyott telken, teljes puccparádéban felébred Adolf Hitler. Nem túlságosan nyeri el a tetszését a sok külföldi, a béke, amely elpuhítja a nemzetet, és a női kancellár sem.

Egy hozzá hasonló ember pedig hol is találná meg a helyét, mint egy kereskedelmi tévécsatorna valóságshow-jában.

Vermes könyve ijesztő görbe tükröt tart elénk a mai valóságról, amelyben ijesztően gyorsan feltalálja magát a főhős és stílusával, beszédeivel, megnyilvánulásával igen gyorsan hihetetlen népszerűségre tesz szert.

A könyvet már több nyelvre is lefordították, mindenhol hatalmas sikert aratott. A szerző kísérlete pedig minimum elgondolkodtató.

JOHN LE CARRE: TÖRÉKENY IGAZSÁG

Terrorelhárító akció készül Gibraltáron 2008-ban, amelynek titkos fedőneve: Vadvilág. Ennek keretében egy iszlám fegyverkereskedőt kellene elkapni. Az akciót egy külügyi államtitkár irányítja, a végrehajtásba pedig bevonja a tárca egyik szürke, átlagos, nyugdíj előtt lévő tagját. Az ügy annyira titkos, hogy az államtitkár személyi titkára Toby Bell is ki van zárva belőle, ő azonban szaglászni kezd, amiért „jutalmul” áthelyezik.

Három évvel később egymásra talál néhány ember, akiknek érdeke az igazság felderítése az akcióról, a jelek ugyanis arra mutatnak, hogy az korántsem volt olyan sikeres, mint ahogy feltüntették.

Le Carre, a kémregények mestere ebben a regényében a fegyverkereskedő lobbi háttértevékenységével és a kormányokra gyakorolt hatásával foglalkozik.

LORI NELSON SPIELMAN: ÁLOMLISTA

Képzeljünk el egy fiatal nőt, akinek mindene megvan, édesanyjával él, aki egy jól menő kozmetikai cég tulajdonosa és vezérigazgatója. Amikor a hölgy súlyos betegség miatt eltávozik, a lány arra számít, hogy ő veheti át anyja helyét a cég élén. Azonban nem így történik. A vezérigazgatói állást a fiatal nő sógornője kapja meg, rá pedig édesanyja feladatot hagy. 14 éves korában írt egy álomlistát, ezt kell teljesítenie egy éven belül, csak így juthat hozzá a tetemes örökséghez. Ellenkező esetben semmi.

Azzal még nem akad különösebb gondja, hogy fellépjen egy stand-up comedy esten, és kutyát sem nehéz venni, de hogy találja meg igazi apját, és hogyan, főként pedig kinek szüljön gyereket?

Lori Nelson Spielman regénye szórakoztató, humoros, és van benne tanulság is.