2024. július 17., szerda
ÚJ KÖNYVEK

Az analfabéta, aki tudott számolni

 JONAS JONASSON: AZ ANALFABÉTA, AKI TUDOTT SZÁMOLNI

Akiket megdöbbent a regény címe, azoknak elárulom, hogy Jonasson első regénye pedig ez volt: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt. A szerzőt sokan a svéd Rejtő Jenőként emlegetik, ugyanis stílusa agyament, gyakorta abszurd, gond nélkül kever bele az eseménysorba valós történelmi személyiségeket és konfliktusokat. Jelen regény sztorija Dél-Afrikában indul, amely ország titokban atombombát fejleszt, egészen pontosan hat darabot. A fejlesztéssel megbízott mérnök azonban kissé elszámolja magát és hét bomba készül. Később, mérnökünk meghal, a takarítónője pedig a többletbombát eladja a Moszadnak, ám a csomag tévedésből Svédországban landol, így lesz a békeszerető svédeknek atombombájuk anélkül, hogy tudnának róla.

A regény kulcsszavai: kiszámíthatatlan, őrült és érdekes.

STEVAN SAYLOR: A HOLTAK MÉLTÓSÁGA

A 19. század vége előtt, pontosabban 1885-ben Austint egy borzalmas gyilkosságsorozat rengeti meg, amely Cselédirtás néven kerül be a lapokba. Az áldozatok ugyanis színes bőrű női cselédek, illetve, a végén fehér bőrű áldozat is volt.

Saylor regénye két idősíkon halad, főhőse O. Henry, aki az 1900-as évek elejének ismert írója, visszautazik a helyszínre, felgöngyölíteni az addig is megoldatlan ügyet, a másik idősík pedig maga a gyilkosságsorozat időszaka.

Saylor regénye, amellett, hogy lebilincselő, korabeli krimi, valamint korkép is. Valós dokumentumokat alapul véve íródott, egyben ábrázolja az akkori Amerikában uralkodó faji viszonyokat, de a fejlődő demokráciát is. Így például részletesen elénk tárja, hogyan is zajlott a parlamenti vita a nők szavazójogáról. Amely egyébként akkor nem lett megszavazva.

 SZALAY TAMÁS LAJOS: A KAMPÁNYGURU

Alan Woodberg amerikai kampányszakértő. Az előző magyarországi választási kampányban az ő érdeme volt, hogy egy pártonkívüli kormányfő-jelölt személyiségének felépítésével hatalomra juttatta az addig ellenzékben működő pártot. Most ismét Magyarországra hívják, mégpedig ugyanennek a pártnak a vezetői, akik nem kevesebbet kérnek tőle, mint, hogy úgy járassa le a hatalomba beleszeretett kormányfőt, hogy közben a mögötte álló párt mégis választást nyerjen.

Szalay Tamás Lajos, aki újságíróként mintegy másfél évtizede foglalkozik a magyar belpolitikával és közélettel, egy olyan regényt írt, amelynek cselekménye és szereplői ugyan kitaláltak, de azért jócskán vannak áthallások a mai magyar belpolitika irányában.