2024. július 17., szerda

Továbbra is csúcson a skandináv krimik

Sorozatunkba nagyon gondosan válogatjuk a szerzőket, hogy az érdeklődést fent is tudjuk tartani – mondja az Animus kiadó vezetője

Továbbra is töretlen a skandináv krimik népszerűsége a magyar nyelvterületen. Azért is fogalmazok így, mert tény, hogy nemcsak Magyarországon van lelkes olvasóközönsége ennek a műfajnak, hanem itt, nálunk is. A skandináv krimik első számú magyarországi kiadójának vezetőjét, Balázs Istvánt a magyar könyvpiac helyzetéről, és idei tervezett kiadványaikról kérdeztük.

Milyen volt az Animus kiadó számára a 2013-as év az előzőhöz képest? Ennek alapján növekvőben vagy csökkenőben van a könyvvásárlás a magyar lakosság körében?

– Kiadónk 2013-ban óvatosabb üzletpolitikát folytatott a piacon tapasztalható túlkínálat miatt, azaz kevesebb könyvet jelentettünk meg, mint 2012-ben. Egyébként a legfrissebb statisztika szerint a teljes könyvpiacon stagnálás tapasztalható, ha az éves inflációt is figyelembe vesszük. Ez azonban már bizakodással töltheti el a szakma szereplőit, mivel a forgalom 2008. óta évről évre csökkent.

Többféle könyveket is kiadnak, többek között skandináv krimiket, gyerekkönyveket, ifjúsági regényeket. Melyek iránt a legnagyobb a kereslet?

– Egyértelműen a skandináv krimik iránt a legnagyobb az érdeklődés. Sorozatunkba nagyon gondosan válogatjuk a szerzőket, hogy az érdeklődést fent is tudjuk tartani. A sorozaton belül pedig minden kétséget kizáróan Jo Nesbø a legnépszerűbb. Ezt visszaigazolta egyébként az olvasoterem.com oldal, amely meghirdette a „Skandináv Krimiszerzők Bajnokságát”. Nesbo toronymagasan győzött. Gyerekkönyvet, ifjúsági könyvet a korábbinál kevesebbet adunk ki, ugyanis a gyerek egyre kevesebb, a nekik szánt könyv pedig egyre több. Sajnos olyan, általunk szeretett és nemzetközileg is elismert régi szerzőink művei váltak eladhatatlanná, mint pl. Jacqueline Wilson. Vagy említhetném a 12-től 99 éves korig ajánlható, nemrégiben megjelent A sikító lépcső esete című körömrágóan izgalmas ugyanakkor fanyar humorral megírt regényt is Jonathan Stroudtól, amely hiába remekmű, még nem igazán kaptak rá az olvasók.

Az Animust a skandináv krimik zászlóshajójának szokás nevezni magyar nyelvterületen, miközben egyre több más kiadó is igyekszik ebből kiszakítani a részét, tehát valóságos dömping van ezekből. Az eladási mutatók alapján még mindig növekszik ezeknek a könyveknek a népszerűsége, vagy stagnál?

– Erre nehéz általánosságban válaszolni. Ha egy krimi jó, és a kiadó nem sajnálja rá a reklámköltséget, újabb szerzők is befuthatnak.

Melyek lesznek idén az Animus legizgalmasabb kiadványai?

– Hadd kezdjem egy skandinávval, ami azonban nem krimi. Most fejeztem be a svéd Fredrick Backman A férfi, akinek a neve Ove című könyvének szerkesztését. (Tükörfordítás, nem biztos, hogy a könyv ezzel a címmel jelenik meg.) Hangosan nevettem, és bevallom, olykor könnyeztem is. Szívbemarkoló tragikomédia ez a regény. A Könyvhétre tervezzük a megjelenését. És természetesen olvasóink alig várják már megkedvelt skandináv krimiszerzőik újabb könyveit. Így Jo Nesbøét, Camilla Läckbergét, Jussi Adler-Olsenét, Leena Lehtolainenét. De első ez évi újdonságunk, már februárban, egy új szerzőpáros (Camilla Grebe és Åsa Traff) pszichothrillere, A terapeuta, melynek középpontjában egy pszichológus pokoljárása áll.

2012-ben a Nemzetközi Könyvfesztivál kapcsán dedikált Jo Nesbø, talán a legnépszerűbb skandináv szerző, de voltak más, hasonló rendezvények is. Idénre vannak hasonló terveik?

– Az idei Könyvfesztiválra is meg akartuk őt hívni, de sajnos nem ért rá. Más íróvendégre sem számítunk ebben az évben. Lesz azonban egy közös könyv- és filmbemutatónk a budapesti Dán Nagykövetséggel, ugyanis márciusban mutatják be a Jussi Adler-Olsen Q-ügyosztály sorozata alapján készült dán filmet.

Egyre többen jelentkeznek e-book kiadványokkal. Az Animusnak vannak ilyen tervei?

– Ez már nem terv, hanem valóság. Négy különböző e-könyv nagykereskedőhöz juttatjuk el könyveink e-könyv változatát, így már kapható e-könyvben is többek között Nesbø Police c. regénye s a Millennium-trilógia is.