2024. július 17., szerda
KÖNYVAJÁNLÓ

Jo Nesbø: Police

Tizedik kötetéhez érkezett a jelenleg legnépszerűbb skandináv krimiszerző Harry Hole sorozata. A Police ott folytatódik, ahol a Kísértet című előző kötet befejeződött. A regény végén eldördült pisztolylövés után a rendőrök a kórházban egy kómában lévő, súlyosan sérült embert próbálnak életben tartani. Közben pedig egy újabb titokzatos gyilkosságsorozat veszi kezdetét, amelynek áldozatai rendőrök, akiket korábbi, megoldatlan bűntények helyszínein gyilkol meg az ismeretlen tettes.

De ki lehet ő? A nyomozócsoport tanácstalan, egy helyben topog. Van olyan nyom, amely egy éles eszű, erőszakos sorozatgyilkoshoz vezet, és olyan is, amely arra utal, a tettes a rendőrségen belül keresendő.

Nesbø a Police-szal se okoz csalódást olvasóinak, a váratlan fordulatokkal és az egyszerű történetmesélésnél mélyebb mondanivalóval a fotelhez bilincseli az embert.

 HENNING MANKELL: A GYILKOSNAK NINCS ARCA

Svédország déli részén, egy kis tanyán brutálisan meggyilkolnak egy idős házaspárt. A gyilkosságot a közvetlen szomszédságban lévő tanyán élő házaspár fedezi fel, akik igen szoros kapcsolatban álltak az áldozatokkal. A brutalitáson kívül még az szúr szemet, hogy a gyilkos tette elkövetése után enni adott az istállóban a lovaknak.

Az ügyet Kurt Wallander felügyelő kapja meg, és igen gyorsan érdekes dolgokra derül fény. Így például arra, hogy a látszólagos szegénység ellenére a meggyilkolt férjnek milliói voltak különböző titkos bankszámlákon és egy törvénytelen gyereke is.

A magánéleti problémáival küszködő felügyelőnek kell utánajárnia, hogy vajon a múltból nyúlt az áldozat után egy kéz, rablótámadás volt, vagy valami egészen más? A Wallander-sorozatot Magyarországon a M-érték kiadó adja ki.

 LISSA PRICE: LESZÁMOLÁS

A Leszámolás Lissa Price nagy sikerű Testbérlők című regényének folytatása. Az alapsztori szerint egy fertőzés következtében a középkorú emberek kihalnak, maradnak a gyerekek és a szépkorúak. Az utóbbiak számára lehetőség nyílik arra, hogy fiatalok testét vegyék bérbe, és így szórakozzanak az éjszakai életben, vagy éppen kipróbáljanak extrém sportokat. A regény végén a testbérlő központot lerombolják. A folytatásban azonban kiderül, hogy mégsem így van, a központ üzemeltetője ugyanis átmentette találmányát, és továbbra is hatalmában tartja azokat a fiatalokat, akiknek a fejébe bérbeadáskor chipet ültettek be. Úgyhogy ismét össze kell csapniuk a szabadulásra vágyó fiataloknak, és az őket eladni készülő titokzatos feltalálónak.