2024. július 17., szerda
KÖNYVAJÁNLÓ

Collini nem beszél

Ferdinand von Schirach német sztárügyvéd egy nem mindennapi tárgyalótermi krimivel állt az olvasók elé. Az olasz származású Fabrizio Collini, miután egész életét becsülettel ledolgozta a Mercedes-Benz gyárában, meggyilkolt egy idős üzletembert. Az ügyet Caspar Leinen kezdő ügyvéd kapja, akinek nincs könnyű dolga. Egyrészt azért, mert Collini meg sem szólal, tettét nem tagadja, úgy tűnik teljesen közönyös számára, hogy mi lesz vele, másrészt meg azért, mert komoly családi komplikációkat is okoz számára, hogy elvállalja a férfi védelmét.

Hosszas kutakodás után Leinen követni kezd egy nyomot, amely a német történelem legriasztóbb korszakával kapcsolatos jogi hercehurcához vezet.

FERDINAND VON SCHIRACH: BŰNÖS? – ÁRTATLAN?

Ferdinand von Schirach német sztárügyvéd és író, aki prominens személyiségek védőügyvédjeként szerzett hírnevet, de gyakorlatilag minden rendű és rangú bűnesettel foglalkozott már a pályája során. A magyarul Bűnös? – 11 meglepő bűnügyi eset címmel megjelent első könyvében több száz esete közül a legizgalmasabbakat válogatta össze. Folytatása Ártatlan? címmel jelent meg és hasonló sikert ért el. Az összeválogatott eseteket nagyon olvasmányosan és érdekesen írja le, ráadásul olyan cselekményekről van szó, amikor nem is egyértelmű, hogy a vádlott bűnös vagy ártatlan.

 HENNING MANKELL: KENNEDY AGYA

Louise Cantor régésznő, Görögországból hazatérve holtan találja a fiát. Annak ellenére, hogy a 24 éves fiatalember pizsamában, az ágyában fekszik és a boncolás szerint altató okozta a halálát és a rendőrség egyértelműen öngyilkosságot állapít meg, Louise nem hisz nekik. Maga kezd nyomozni, a szálak pedig Barcelonába, majd Afrikába vezetnek, ahol szembesül fia előtte eltitkolt párhuzamos életével. Ennek során megismerkedik Afrika nyomorával, azokkal, akik a szegénységből és a betegségből is hasznot húznak és az élete is veszélybe kerül.

A könyv a M-érték kiadónál jelent meg.