2024. július 17., szerda
ÚJ KÖNYVEK

Palackposta

JUSSI ADLER-OLSEN: PALACKPOSTA

Jussi Adler-Olsen Q-ügyosztályról szóló krimisorozatának harmadik és negyedik része jelent meg a tavalyi év végén magyar nyelven. Mint azt egy interjúban az író elmondta, sorozatát tíz kötetesre tervezi. Az alap sztori szerint egy leszámolásba torkolló rajtaütés után a rendőrségre visszatérő Carl Mørck felügyelő számára kitalálják az évek, évtizedek óta porosodó bűnügyekkel foglalkozó Q-ügyosztályt, leköltöztetik a rendőrség alagsorába, asszisztensként pedig kap egy kezelhetetlen hölgyet, Rosét és Assadot a furcsa, és különös titkokat őrző közel-keleti bevándorlót. A harmadik kötetben a skót partokon egy palackot dob ki a víz, amelyben egy segélykérés van. A felügyelő és csapata elkezdi felgöngyölíteni az ügyet, ami nagyon nehézkesen halad, ugyanis a tettes vallási felekezetekhez tartozó családokat támad meg, amelyek zárkózottságuk okán nem hajlandóak együttműködni.

 JUSSI ADLER-OLSEN: A 64-ES BETEGNAPLÓ

A múlt század derekán Dániában még javában dúlt a nők negatív megkülönböztetése, így azokat a nőket, akiket különcségük miatt megbélyegeztek, akik házasságon kívül teherbe estek, vagy pedig prostituáltak voltak, szellemi fogyatékosnak minősítették és egy szigetre száműzték, ahol a legembertelenebb tortúrának voltak kitéve. Csak az szabadulhatott innen, akit sterilizáltak.

Rita Nielsen is megjárta ezt a szigetet. Ötvenöt évvel később olyan emberek haltak meg vagy tűntek el titokzatos körülmények között, akikben az volt a közös, hogy ismerték őt. Az ügyet a Q-ügyosztály hármasa veszi kézbe, akik kíméletlen, megrögzött ellenféllel találják szembe magukat, aki a fajelméletet igen komolyan veszi. A sorozat az Animus kiadónál jelenik meg magyarul.

MIKKEL BIRKEGAARD: LIBRI DI LUCA

John szép karrier előtt álló ügyvéd, aki édesanyja húsz évvel korábbi öngyilkossága óta nincs semmilyen kapcsolatban az apjával. Ilyen körülmények között éri az idős Campelli halálhíre, akitől nem mást örökölt, mint annak könyvtárát. Igen gyorsan kiderül, hogy ez a könyvtár nem egy közönséges bolt és a könyvek sem közönséges könyvek. Egy titkos felolvasó társaság bázisa ez, akik különös energiákat képesek mozgósítani olvasás közben. Amikor pedig kiderül, hogy az apját valószínűleg egy, a társaságra törő csoport gyilkolta meg, John is felveszi a kesztyűt és nyomozni kezd.

Mikkel Birkegaard misztikus krimije eddig 21 országban jelent meg.