2024. július 17., szerda
ÚJ KÖNYVEK

A sikító lépcső esete

JUSSI ADLER-OLSEN: HAJTÓVADÁSZAT
Ötödik része jelent meg magyar nyelven a dán krimiíró, Jussi Adler-Olsen sorozatának, amely a felderítetlen ügyekkel foglalkozó háromtagú Q-ügyosztály eseteit mutatja be.
Marco 15 éves, egy klán tagja, amelynek tagjai koldulással, betörésekkel, kisebb lopásokkal keresik a kenyerüket. Ő azonban tisztességes életre vágyik, ezért megszökik a bandából, amelynek vezére a nagybátyja. Menekülés közben azonban egy holttestre bukkan. Ezek után volt társai, kelet-európai bérgyilkosok, de még afrikai gyerekkatonák is őt üldözik, és végezni akarnak vele mindenáron.
Az ügybe Carl Morck felügyelő és csapata véletlenül akad bele, de miután szagot fogtak, megkezdik annak felgöngyölítését is.
JONATHAN STROUD: A SIKÍTÓ LÉPCSŐ ESETE

Ötven év múlva Anglia veszélyes hellyé változik. Annyira elszaporodnak a kísértetek, hogy az emberek éjszaka ki se mernek menni a házból, visszahúzódnak fémmel és mindenféle szellembiztos védelemmel ellátott helyiségeikbe. Ezzel párhuzamosan persze jól fizető munkává válik a szellemek elleni vadászat. Az egyik ilyesmivel foglalkozó cég a Lockwood és Tsa. Miután a szellemeket a gyerekek észlelik a legbiztosabban, így értelemszerűen ez a cég is három gyerekből áll, akik egy ügyet végzetesen elszúrnak, ezért pedig az ügynökség léte veszélybe kerül. Az egyedüli menekülésük, ha elutaznak Anglia leginkább kísértetek által lakott házába és ott töltenek egy éjszakát.
Stroud egy szellemes, humorban is bővelkedő szellemregényt írt, amely mindenképpen jó szórakozást biztosít a megszokottól eltérő stílusok iránt nyitott olvasók számára.

JACQUELINE WINSPEAR: MAISIE DOBBS ÉS A HÁBORÚS REJTÉLY
Maisie Dobbs egy egyszerű munkáscsalád lánya, aki egy főnemesi család jóvoltából kiemelkedhet, továbbtanulási lehetőséget kap. Közbeszól azonban az első világháború, Maisie pedig nővérként a francia frontra utazik, ott segít sebesült honfitársain. A háború után megnyitja saját magánnyomozói irodáját. Első ügye látszólag egy ártatlan féltékenységi eset, a feleséget kell lenyomoznia, vajon megcsalja-e férjét. Az ügy mögül azonban visszaköszönnek saját sebei és a háborúhoz kötődő traumák szabadulnak fel.
A Downton Abbey és az Agatha Raisin sorozatok rajongóinak ajánlott lebilincselő detektívregény-sorozat első kötete olyan zseniális és szerethető karaktereket vonultat fel, akiket az olvasó tüstént a szívébe zár, sőt a barátjává fogad.