2024. július 17., szerda
Új könyv

Az 573-as járat

Kristina Ohlsson: Az 573-as járat
Napjaink egyik legolvasottabb skandináv krimiírója Kristina Ohlsson ezúttal egy kicsit másmilyen regénnyel rukkolt elő. A nemzetbiztonsági végzettséggel és szakmai tapasztalattal rendelkező írónő ezúttal egy, a szeptember 11-i merényletre emlékeztető nemzetközi terrorizmust idéző regényt írt.
A Stockholmból New York felé tartó repülőgép illemhelyén egy fenyegető levelet találnak, amelyben két követelés szerepel. Az egyik szerint a svéd kormánynak semmissé kellene nyilvánítania határozatát, amellyel kiutasít az országból egy terrorgyanúba keletkezett közel-keleti bevándorlót, a másik pedig az Egyesült Államok kormányától követeli, hogy zárjon be egy olyan afganisztáni börtönt, amelynek létezéséről is alig tud valaki. Ezúttal is Alex Recht és Fredrika Bergman nyomoznak az ügyben, amely akár katasztrófába is torkollhat.

Leena Lehtolainen: Egyszer úgyis meg kell halni
A finn írónő krimije a családon belüli erőszak problémájával foglalkozik. Säde az egyedül élő, középkorú nő egy olyan otthonban dolgozik, ahol a családon belüli erőszak áldozatául váló nőknek nyújtanak menedéket. Az Oltalmaz-lak filozófiája, hogy a békülést részesíti előnyben a feljelentés helyett, aminek a következménye, hogy a férjükhöz visszatérő nők újra és újra az otthonban kötnek ki.
Aztán, miután egyik vendégüket férje agyonveri, egy férjet baleset ér. Majd másikat és egy harmadikat is. A regény érdekessége, hogy a legtöbb krimitől eltérően ez nem a nyomozó, hanem Säde szemszögéből meséli el a történetet.

Anthony Horowitz: Orosz rulett
Jaszen Gregorovics bérgyilkos. Egy befolyásos nemzetközi szervezetnek dolgozik, amelynek megbízói bűnözői körök, de kormányok is. Amit nekik kellemetlen elvégezni, azt rábízzák erre a szervezetre. Horowitz ebben a regényében Jaszen történetét mondja el, aki egy kis orosz faluban nevelkedett, aztán 14 éves korában a helyi vegyi üzemben történt robbanást követően az orosz hadsereg mindenkit meggyilkol, és a falut is eltüntetni a világ színéről, egyedül ő marad életben.
Jaszennek a brit MI6 titkosszolgálat egyik hősével, Alex Riderrel kell végeznie, aki sok kellemetlenséget okozott már szervezetének. Horowitz történetén keresztül egy érdekes perspektívából ismerhetjük meg az orosz embereket és az ottani társadalmat, a mindennapokkal vívott küzdelmet.