2024. augusztus 1., csütörtök

Gyomától Londonig

A száz éve született Határ Győző emléke előtt tiszteleg a Magyar Írószövetség és az MMA

A Gyomán született, de később Londonban letelepedett, száz évvel ezelőtt született Kossuth-díjas költőre, dráma- és regényíróra emlékszik holnapi, szerdai programjával a Magyar Írószövetség. A „Fényes körútjain a végtelennek” című sorozat következő estjén Határ Győző csillagai címmel, rendhagyó módon a horoszkóp tükrében elemzik az alkotó életútját és munkásságát. Az est vendége lesz a Magyar Írószövetség Bajza utcai klubtermében Hegedűs Imre János irodalomtörténész, a találkozó házigazdája pedig Végh Attila költő, filozófus és Végh Nóra asztrológus. A szerdán 18 órakor kezdődő rendezvényen Határ Győző verseit Mákos Tamás adja elő. A sorozat támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Arany János Alapítvány.

Jövő szerdán, november 12-én a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Írószövetség közös szervezésében, 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban centenáriumi Határ Győző-versestet tartanak. A rendezvényen Bogyay Katalin méltatja a költő munkásságát, Oberfrank Pál színművész pedig Határ Győző ars poeticáiból olvas fel részleteket. A programban bemutatják az Üveggolyó című versszínpadi összeállítást is.

Szombaton, november 15-én, az író szülővárosában, Gyomaendrődön ugyancsak Határ Győző emléke előtt tisztelegnek. Délután háromkor kezdődik az októberben megtartott versmondó verseny díjátadó gálája a Katona József Művelődési Központban, 16 órától pedig bemutatják a Ravatal című Határ-egyfelvonásost, ami a darab ősbemutatója is lesz egyben a Térszínház előadásában. A programok a most másodszor megszervezett Határ Győző Emléknapok keretében zajlanak, amelynek szervezője az Írók Alapítványa és a gyomaendrődi önkormányzat.

Határ Győző 1914. november 13-án született a Békés megyei Gyomán (a település 1981-ben egyesült a közeli Endrőddel, s így jött létre Gyomaendrőd). Az író édesapja a gyomai Kner nyomda papírszakértője volt, de az első világháborúban súlyosan megsebesült, ezért a családot a későbbiekben az édesanyja tartotta el. A család 1920-ban költözött Budapestre. Kalandos élete során Határ Győző tanult Kodály Zoltántól, dolgozott Hajós Alfréd mellett, szorosabb kapcsolatban állt az Újhold körével és a Szentendrei Iskola művészeivel, de közben halálra is ítélték, majd raboskodott Sátoraljaújhelyen, a szegedi Csillagban, a budapesti Gyűjtőben, Márianosztrán és más börtönökben, táborokban. Az országot az ötvenhatos forradalom leverése után hagyta el, s Londonban telepedett le, később a BBC Magyar Osztályának munkatársa lett, nyugdíjas éveiben pedig a Szabad Európa Rádiónak dolgozott. Először 1989 őszén látogatott haza, és hetvenötödik születésnapja alkalmából megkapta a Magyar Köztársaság Aranykoszorúval Ékesített Csillagrendjét, 1991-ben pedig Kossuth-díjjal tüntették ki. A Magyar Művészeti Akadémia tagja volt, 2005 őszén pedig a Magyar Írószövetség Elnökségének örökös tagjává választották. Felesége, Prágai Piroska 2006. november 17-én hunyt el, tíz nappal később, november 27-én pedig Határ Győző is követte őt. Végső kívánságuknak megfelelően együtt helyezték őket örök nyugalomra a Farkasréti temetőben.