2024. július 16., kedd

Sikerek és egy kis szomorúság

Vajdaságé a főszerep az idén – Az Égtájak Iroda rendezvényéről Goldschmied József igazgató nyilatkozott

A budapesti Égtájak Iroda tevékenységéről folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat. A programok nagy részét Budapesten rendezik ugyan, de azért időről időre a határon túli régiókban is szerveznek különböző kulturális rendezvényeket és fesztiválokat. Idén nyáron éppen nálunk mutatták be egyik nagyszabású összeállításukat. Goldschmied József igazgató a napokban Zentán járt, akkor kérdeztük a további terveiről.

* Eredményes nyarat zárt az Égtájak Iroda?

– Szakmailag elégedettek lehetünk. A Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar fiatalok találkozója új állomásához érkezett, hiszen a hétszáz részvevővel már nem csak Budapestet és Magyarországot igyekeztünk megismertetni, hanem Ausztriába és Szlovákiába is ellátogathattunk. Így a fiatalok részesei lehettek a határok nélküli magyar kultúrának. Folytatódott az Égtájak Művészeti Találkozók sorozata, augusztusban Farnadon találkoztak a művészeti csoportok. Augusztus 20-án a rakparton A soknemzetiségű Vajdaság köszönti Budapestet címmel az Újvidéki Televízió mutatta be programját, amelynek a lebonyolítását az Égtájak Iroda is segítette. Ezt követte egy ötnapos művészeti találkozó Vendégségben Szabadkán néven, ami az Ineteretno Fesztivál keretében zajlott. Ez azért volt fontos a számunkra, mert itt eddig még nagyobb szabású rendezvényre nem került sor. (Bár engem személy szerint elég gyakran megvádoltak azzal, hogy Vajdaság kiemelt helyet kap a programjainkban.) Nagyon korrekt partnerekre találtunk a Népkörben és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben, név szerint Brezovszky Roland, Bodrogi Béla és Hajnal Jenő személyében. Azt hiszem ennek is köszönhető, hogy sikeres volt az Égtájak Iroda programja.

* Az Art-Mozaik új rendezvénye az Égtájak Irodának.

A Miniszterelnöki Hivatal támogatásával augusztus utolsó napjaiban a budapesti Millenárison külhoni művészeti fesztivált tartottunk. A háromnapos program kapcsolódott a tavaly először megrendezett Biennále elnevezésű fesztiválhoz. A Biennále egyik tanulsága ugyanis az volt, hogy a határon túli művészek magyarországi bemutatkozási lehetőségeit bővíteni kell, különösen a fiatal alkotók megismertetésére kell nagyobb gondot fordítani és a nemzetközi együttműködések kialakítását kell segíteni. Ezeket a törekvéseket vállalta föl az Art-Mozaik – Külhoni Művészeti Fesztivál. Vajdaság jelenléte itt is meghatározó volt. A Tanyaszínház legújabb előadásával, a Hegedűs a háztetőn című musicallel vendégszerepelt a fesztiválon. A Zentai Gimnázium Drámacsoportja Weöres Sándor Fababaálombál előadásával,a Szabadkai GyermekszínházHamlet, a dán királyfival, a Szabadkai Színitanoda pedig a Légy jó mindhalálig darabbal mutatkozott be. Megnyílt Szilágyi Nándor Fotó-Vers című performance-szal egybekötött kiállítása, valamint fellépett a verséneklő Barlog Károly. Ez a nyárvégi programunk nagyon jó kiegészítője a Biennálénak.

* A Művészeti Találkozók folytatódnak?

– Hamarosan közel háromszázan megyünk a felvidéki Fülekre, ahol a fellépések mellett közösségi együttlétekre, valamint egy-egy terület, régió művészeti, történelmi és földrajzi megismerésére is sor kerül. Ezenkívül két kisebb fesztivál lesz még az idén. Szamosújváron és Pélmonostoron találkoznak a csoportok. Horvátországban a péterrévei Tisza Néptáncegyüttes képviseli Vajdaságot. Az Égtájak Művészeti Találkozó Vendégségben Mátyás udvarában elnevezésű záróprogramja Kolozsvárott lesz november végén. Ezzel egyben zárjuk a reneszánsz évet is.

* A Vendégségben Budapesten – Határon túli színházi estek sorozat idén tizedik éves. Milyen lesz az őszi évad?

– 1996. október 6-án volt az első előadásunk, a kassaiak előadásában a Száll a kakukk fészkére darabbal indultunk. Az idei őszi félévet a beregszásziakkal kezdjük. Október 6-án a Thália színházban a Dr. Zsivágót, 7-én a Dekameront játsszák. A vendégjáték-sorozat novemberben a sepsiszentgyörgyi színházzal folytatódik, december legelején a komáromiakat fogadjuk, majd a szabadkai Népszínház társulata lesz a vendégünk. Mindig arra törekszünk, hogy egy-egy évadban keresztmetszetet adjunk egy színház munkájából. Most erre a szabadkaiaknak lesz lehetőségük. Négy előadást hoznak Budapestre: a Kicsik és polgárok, a Vizkereszt, vagy amit akartok, a Szomorú vasárnap és az Equus darabokkal vendégszerepelnek. Nagyon sajnálom, hogy a soproni színház nem engedélyezi a Népszínház Szomorú vasárnapjának bemutatását a Tháliában. Szamárságnak tartom, hogy mivel ők is játsszák, ezért a szabadkaiak egy előadással nem szerepelhetnek ugyanott. Ennek az előadásnak ezért még nincs helyszíne, de remélem, hogy sikerül jó megoldást találnunk.

****A Magyar Szóban megjelent cikk éles kritikát fogalmazott meg a Színitanodások vendégszereplésével kapcsolatban. Részben jogosan. Ők voltak ennek a háromnapos fesztiválnak az első fellépői. Az indulás mindig nagyon nehéz, ráadásul esti színházi előadások és koncertek voltak a programban. De mi külön felhívtuk a figyelmet arra, hogy olyan produkciókat keresünk, amiket nyáron, szabadtéri helyszíneken lehet játszani. Így írtuk ki a pályázatot is. A Színitanoda előadása színházi körülményeket igényelt volna, amit nem tudtunk megoldani. Hibásak vagyunk, hiszen nem lett volna szabad elfogadnunk a belső teret igénylő előadást, és nem lett volna szabad ezzel indítanunk a programot. Amikor a kollégáim összeállították a programot, jeleztük, hogy fönntartásaink vannak. Mindezt megosztottam a Színitanoda vezetőjével, Pálfi Ervinnel, aki teljes egészében megértette, hiszen azt mondta, higgyem el, nagyon örülnek, hogy ott lehetnek a fesztiválon. És elmondtam az újságírónak is, miért nem akartuk visszamondani az előadást. Utólag úgy látom, azt kellett volna tennem, és egy másik alkalommal meghívni a csoportot.