2024. július 19., péntek

Csontvázak élőben

Nagybecskereken

Csontvázak élőben címmel hétfőn este egyedülálló kiállítás nyílt a nagybecskereki Népmúzeumban. Az első ilyen típusú, tematikus kiállítás bemutatója a belgrádi Természeti Múzeum kalemegdáni galériájában volt (az idén tavasszal), amelynek öt hónap alatt több mint 26 ezer nézője volt. Ekkora látogatottságra nem volt példa az elmúlt harminc évben. Nagybecskereken 2009. január 11-éig lesz megtekinthető a tárlat, utána több szerbiai városban is bemutatják.

Mint ahogy mgr. Milan Paunović, a kiállítás szervezője a megnyitón elmondta, a csontváz-tárlatok a nézők által egyik legkedveltebb természeti kiállítások a világon. Nemcsak a diákok és egyetemisták, hanem minden egyes látogató számára érdekes, mert az élőlények csontvázai, bizarr és misztikus kinézetük miatt, mindig felkeltették az emberek érdeklődését, egyben félelmet és szorongást okozva nekik. Meg akarjuk ismerni, hogyan is néz ki az, ami különleges, láthatatlan, de egyben félelmetes is.

A kiállításon a legkülönbözőbb fajokhoz tartozó, különböző korokban élő, nem egyforma nagyságú és formájú állatok csontváza tárul az érdeklődő szeme elé. A néző így megismerheti a csontváz gyakorlati szerepét. A nagybecskereki kiállításon megláthatjuk a szürke delfin, az afrikai strucc, a majom, a farkas, az őz, a papagáj, a flamingó, a borz, és sok más érdekes állat csontvázát. Külön megtekinthetők egyes állatfajok koponyacsontjai, mint például a tigrisé, az oroszláné, a csimpánzé, a kis fülesbagolyé, a leopárdé, a hódé vagy a szalonkáé. Látható az is, hogy mi van a csontokban, a csuklóban, az állkapcákban, koponyákban. A gyerekek számára lehetőség nyílik arra, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljenek a kiállítás tárgyaival.