2024. július 16., kedd

Az irodalom képek világa

Bence Erika Arachné szőnyege című kötetét mutatták be kedden, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék rendezésében, az újvidéki Bölcsészettudományi Karon. A kötet a magyar irodalom alakulástörténeti „szövevényét” mutatja be a XVIII. század végétől napjainkig.

A rendezvény Csányi Erzsébet egyetemi tanár és tanszékvezető köszöntőjével és rövid ismertetőjével kezdődött, majd pedig beszélgetés formájában került bemutatásra az említett kötet. A szerzővel Magyar Klementina, Keresztúry Arnold, Szollár Anna és Csányi Erzsébet beszélgetett.

Bence Erika egyetemi tanár kötete – saját elmondása szerint – segédanyagként kezelendő, elsősorban egyetemi hallgatóknak. A szerző igyekezett az általa tartott kurzusokból kiragadni a legérdekesebb dolgokat, izgalmas szembeállításokat, egyedi gondolatokat, és egy kötetbe sűríteni, amely segít a tananyag jobb megértésében, az irodalomról való vélekedés megváltoztatásában, végül pedig motivációként is, pályakezdő kutatóknak.

A kötet nem véletlenül viseli az Arachné szőnyege címet, ugyanis az említett legendából indul ki, hogy az irodalmat, sőt, a művészetek világát nem úgy kell kezelnünk mint művek és alkotók izolált halmazait, hanem mint egy folytonos eseményt, ahol ok-okozati, történeti, és interdiszciplináris kapcsolatok mutathatók ki. A szerző igyekszik összefüggéseket találni, párhuzamokat vonni különböző korok különböző alkotóival és műveivel, így kimutatva az irodalom „szövevényességét”, összekapcsolódásait, ugyanakkor rámutat az irodalom más művészetekkel ápolt kapcsolataira.

A bemutató a tanszék Kontaktzóna elnevezésű programsorozata keretein belül került megrendezésre.