2024. július 16., kedd

Beszélgetések

A magyar nyelvet ünnepeltük tavaly. A közlést és az összeköttetést. Mert a nyelv elsősorban eszköz. Eszköz arra, hogy hírt adjunk. Magunkról mondjunk valamit másoknak, vagy másokról tudjunk meg dolgokat. Adni és kapni lehet általa. Odafigyelést jelent.

Az élet dolgairól való beszélgetések (akár írásban is) hozzájárulhatnak az empátia, az önismeret és a cselekvési minták tudatosságának kialakulásához. Ez pedig segít bennünket az önuralom, a kitartás, az alázat, a türelmes várakozás, a beleérző képesség, a társas kapcsolatokban való jártasság megerősítésében. A szakemberek érzelmi intelligenciának nevezik azokat a tulajdonságokat, amelyek a sikeres magánélet és közélet alapkövei.

Néha már azt hisszük, hogy a közéleti hangzavar mögött a némaság vágya lakozik. Pedig a tapasztalat azt mutatja, hogy igényeljük a társalgást, a vélemények, a gondolatok cseréjét: irodalomról és művészetről, képekről, zenéről, érzésekről és mindenről, ami az életet, az életünket jelenti.

És annak ellenére, hogy egymás meghallgatása a gyorsuló idővel kiesett mindennapi életünkből, hogy ma már nem divat a régi hagyományú beszélgetések megidézése, vannak még, akik ezeket a nyugodt órákat választanák a kinti ricsaj helyett, és örömmel hallgatnák mások gondolatait létünk és világunk fontos dolgairól. Akik beszélgetnének. Akik leülnének egy asztal köré barátokkal, vagy csak megállnának egy pillanatra a posta sarkán, hogy jó napot kívánjanak egy régi ismerősnek. A vágy él még sokakban. Aztán mégse történik semmi. Mert elmúlik az idő a rohanással. És végül elfogy az idő…

Kedves Olvasó!

Amire a múlt század eleje még módot adott, ma újra kell tanulni. De talán megéri. Megéri erősíteni önmagunkat, megéri valaki másért megtanulni a hallgatás és meghallgatás tudományát. És megéri megőrizni anyanyelvünket, hogy a közlést és összeköttetést jelentő szavainkat pontosan értse más is, hogy válaszunk, mondanivalónk eljusson ahhoz, akinek szánjuk. És ne csak a magyar nyelv évében!

Egymás megismerésének, a személyes kapcsolatok erősítésének, a találkozásoknak és beszélgetéseknek egy pohár bor vagy egy csésze tea jó alkalmat adhat. Ehhez kívánok jó egészséget, erőt, időt és alázatot!