2024. július 16., kedd

Megingott derűlátás

Megszűnhet a budapesti Oktatási és Kulturális Minisztérium Égtájak Irodája

Tavaly négy kiemelkedő díjat kapott Goldschmied József, az Égtájak Iroda igazgatója (Muravidéki Magyar Kulturális Nívódíj, Hevesi Sándor-díj, Kisebbségekért díj, Kárpátaljai Magyar Kulturális Nívódíj). Olyan elismerések ezek, amelyek nem csupán neki szólnak, hanem mindazoknak a munkatársaknak, akik együtt dolgoznak magyarországi és a külhoni magyarok kulturális kapcsolatainak erősítéséért. Azért a tevékenységért, amelynek már tizenöt éves múltja van. Ennek ellenére legutóbb arról tájékoztatott bennünket az igazgató, hogy megtörténhet, az idén megszüntetik az irodát. Goldschmied Józsefet erről is kérdeztük.

Jó évet zárt az Égtájak Iroda. Sikeresek voltak a rendezvények és a programok. Mi történt?

– Több ezren kaptuk a díjakat. Mindazok a fiatalok például, akik közreműködtek a Vendégségben Budapesten – Határon túli fiatalok találkozójának megszervezésében. De ide sorolhatnám a Határon túli színházi estek, a régiótalálkozók szervező és közreműködő csapatát, a Biennále és az Art Mozaik részvevőit is. Ezért megdöbbentő, hogy ennyi elismerés után, most is ugyanolyan bizonytalan az Égtájak Iroda léte, mint fennállásunk tizenöt éve alatt nagyon sokszor volt. Elképesztő, hogy még most sem veszik észre az illetékesek, nem elég a pénzt több forrásból összeszedni a programokra. Ennél sokkal több kell. Meg kellene oldani végre ennek az irodának a működését, mert a díjak és az eddigi tapasztalat azt bizonyítja, hogy fontos a határon túli magyaroknak az a tevékenység és kapcsolattartás, amit folytatunk. Hogy szakmai irigység van a háttérben, vagy csak nem jut el az illetékesekhez minden információ, azt nem tudom.

Decemberben volt a magyar–magyar csúcsértekezlet, ahol a miniszterelnök jelenlétében több határon túli magyar szervezet is kiemelte az iroda szükségességét, de ennek ellenére az illetékes vezetők úgy látják, hogy az Égtájak Irodára mint önálló szakmai irodára nincs szükség. A kezdetektől azt hangoztatom, hogy kis, mozgékony rendezvényszervezői és szolgáltató irodaként létezhetünk. És nem feltétlenül a kulturális tárca keretein belül, hiszen tevékenységünk sokrétű, és nem csupán a kulturális minisztériumot érinti.

A programokra biztosítottak pénzügyi keretet?

– A pénzt még nem utalták, de ígéretet kaptunk, hogy továbbra is támogatják a rendezvényeinket, megvan tehát rá az anyagi fedezet. 2010-ben tizenötödik jubileumot ünnepel a Határon túli magyar fiatalok találkozója, tervezzük az Art Mozaikot, az Újvidéki Vásáron magyar gazdasági és kulturális programmal veszünk részt, a színházi esteket folytatjuk, amelynek koncepciójában több változás, újdonság lesz. Az Égtájak Művészeti Találkozók folytatódnak, Szarajevó után Kárpátalján találkoznak több százan. Más terveink is vannak. De önálló működési és szakmai státus nélkül nem tudom megcsinálni ezeket a munkákat.

Ha mindezek után megkérdezném, hogyan tekint az igazgató az új esztendő elé, mit válaszolna?

– Minden évet egy kis letargiával kezdem, de a végsőkig optimista voltam mindig. Hát, most ez a derűlátás kicsit megingott.