2024. június 28., péntek

A generációs csend megtörője

Francia írónő kapta az Aleksandar Tišma Nemzetközi Irodalmi Díjat Újvidéken

Cécile Wajsbrot francia író, esszéista, műfordító és újságíró tegnap vette át az Aleksandar Tišma-díjat, melyet harmadik alkalommal ítéltek oda. Az ünnepélyes díjátadót Újvidéken, a Matica srpskában tartották meg. Az eseményen elhangzott, hogy az idei év jelentős, mivel a díj névadója születésnapjának századik évfordulója van. Az Aleksandar Tišma Nemzetközi Irodalmi Díjat az azonos nevű, 2016-ban létrehozott alapítvány ítéli oda kétévente, egy-egy olyan írónak, akinek életművét vagy egy kötetét angolra, németre vagy franciára is lefordították. Az első ilyen díjat Darvasi László kapta, Isten. Haza. Csal. című novelláskötetének német fordításért. 2022-ben David Albahari, szerbiai írót tüntették ki Danas je sreda (Ma szerda van) című regényéért.

Cécile Wajsbrot az egész irodalmi munkásságáért kapta az elismerést. Esszéinek többségében és néhány regényében is a holokauszttal foglalkozik, traumatikus eseményekről szól, a generációs csendet tematizálja mind Franciaországban, mind Németországban. Az írónő 1954-ben született Párizsban, lengyel–zsidó szülők gyermekeként. Nagyapja a holokauszt áldozata lett.

 – Nagyon hálás vagyok ezért az elismerésért. Az Aleksandar Tišma Alapítvány munkája hihetetlenül fontos, mivel összeköti a nemzeteket, vallásokat – mondta a díjazott.

Az zsűri tagjai Ilma Rakusa (elnök, Svájc), Karl-Markus Gauss (Ausztria), Vladislava Gordić Petković (Szerbia), Mathias Énard (Franciaország) és Márton László (Magyarország) voltak.

 – Én olvasás közben is író vagyok. Arra figyelek, hogy a szerző milyen módon dolgozza fel az időt és a helyet, hogyan hatnak ezek a kompozícióra. Ilyen szempontból azt mondhatjuk, hogy Cécile Wajsbrot és Aleksandar Tišma hasonló írói vénákkal rendelkeztek – emelte ki Márton László.

Cécile Wajsbrot (Dávid Csilla felvétele)

Cécile Wajsbrot (Dávid Csilla felvétele)

Nyitókép: Cécile Wajsbrot kapta a harmadik Aleksandar Tišma Nemzetközi Irodalmi Díjat (Dávid Csilla felvétele)