2024. szeptember 5., csütörtök
MAGYARKANIZSA

Irodalmi találkozások, jubileumok

Ma kezdődik a Kanizsai Írótábor

A 72. Kanizsai Írótábor programja:
Csütörtök:
16.00: Koszorúzás a Népkertben, az írótábor emlékművénél.
16.20: Megnyitó és koszorúzás a Városháza előtti parkban, a Dobó–Koncz-szobornál. Az írótábort megnyitja Verebes Ernő, a szervezőbizottság elnöke.
17.00: Pengerajz – Péter László kiállítása a Dobó Tihamér Képtárban. Megnyitja Mezei Erzsébet, közreműködik Mezei Szilárd. 
Péter László évtizedekkel ezelőtt állított ki utoljára Magyarkanizsán, ezért az írótábor keretében egy válogatást, keresztmetszetet láthatunk az elmúlt évek munkáiból. Az alkotások között van rézkarc, akvatinta, monotípia, szitanyomás, tustoll, szépiarajz, szénrajz és festmények is.
17.30: Kereszt/Metszet – Péter Lászlóval Gruik Ibolya beszélget a Dobó Tihamér Képtár földszintjén. 
Péntek: 
9.30–13.00: Rendhagyó irodalmi-zenei órák a község általános iskoláiban. Résztvevők: Jovánovity Patyerek Réka magyartanár és Szerda Balázs történész, a Fokos zenekar tagja, akik hetedikes és nyolcadikos diákoknak tartanak rendhagyó órát Radnóti Miklós művészetéről és életéről.
10.00–13.00: Harlequin mosolya – Irodalmi tanácskozás a József Attila Könyvtárban (az írótáborban való részvétel feltétele egy 1800 karakteres szöveg elkészítése, bármely műfajban). A tanácskozást vezeti: Verebes Ernő és Antalovics Péter.
Art Café:
15.00–16.30: Egy kiadó, egy író – Új kiadványok bemutatása: Életjel: Dévavári Valéria három kötetet mutat be Minden Szabadkáról, ami szóra érdemes. Egy város – három könyv címmel. Károly Adrien: A művészet terei Csáth Géza, Kosztolányi Dezső, Milkó Izidor és Munk Artúr prózájában; Magyar László: Szabadka és szűkebb környéke történeti helyneveinek adattára, Pekár Tibor: Lányi Ernő. Forum: Balázs Attila új kötetéről Virág Gábor, a Forum igazgatója beszélget a szerzővel.
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: Beszédes István bemutatja Balogh István Mesebor című drámakötetét. Sziveri János Művészeti Színpad: Kovács Jolánka és Lennert Móger Tímea egy Sziveri-kiadványról beszélget. A Magyar Írószövetség Szociográfiai Szakosztálya: A Do you speak Magyar? c. falukutató projekt és sorozatkötet előzetes bemutatója. A kötet szerkesztőjével, Horváth Júlia Borbálával Hajnal Jenő beszélget.
17.00–17.45: A mécsvirág kinyílik – összeállítás a 80 éve elhunyt Radnóti Miklós verseiből. Előadó: Mécsvirág együttes. Tagjai (Krnács Erika, Baráth Hajnal Anna és Zsoldos Ervin) már megalakulásakor különleges kapcsolatba kerültek Radnótival, hiszen az együttes nevét Radnóti Miklós A mécsvirág kinyílik c. költeménye adta. Az idei verses-zenés összeállításuk, Radnóti halálának 80. évfordulója alkalmából, a költő verseit tartalmazza.
18.00-19.00: Vasagyi Máriával, a 72. Kanizsai Írótábor díszvendégével Lennert Móger Tímea és Antalovics Péter beszélget. 
Vasagyi Máriának egy éve volt könyvbemutatója Magyarkanizsán: akkor az Eszter könyve c. művel ismerkedhetett meg a közönség. A 72. Kanizsai Írótábor az idei rendezvény díszvendégévé választotta.
19.30: Sziveri-verskoncert – Koncert a Regionális Kreatív Műhely próbatermében. Fellépők: Bakos Árpád (gitár, ének), Kovács Nemes Andor (színész), ifj. Kucsera Géza (klarinét, szaxofon) és Varga Iván (zongora). A Sziveri János verseit megzenésítő formáció arra törekszik, hogy a költeményekbe ágyazott gondolatokat a zene révén tegye közösségi, színpadi élménnyé.
Szombat:
Art Café:
10.00: Megemlékezés a 70 éve született Sziveri Jánosról. Közreműködnek barátai és pályatársai: Balázs Attila, Zalán Tibor, Fenyvesi Ottó és Szügyi Zoltán. A beszélgetést vezeti: Gruik Ibolya. A beszélgetőtársak a fiatalon elhunyt vajdasági költő művészsorsát, életét, alkotásait idézik meg.
11.00: Az írótábor vándorkulacsának átadása
11.15: HÍD/90/és parttalanság – Bordás Győzővel Verebes Ernő beszélget.

 

Nyitókép: Gergely Árpád archív felvétele