2024. szeptember 27., péntek

Egy hangulatos őszi est Pap Évával

Író-olvasó találkozót és borkóstolót is tartottak a zombori Visinka Szalonban

Szeptember 25-én a zombori VisinkaSzalon vendége volt Pap Éva magyarországi írónő. A 20. születésnapját ünneplő Kuckó Gyermeksarok szervezésében zajló eseményen az És újra felkel a nap, a Mielőtt lemegy a nap, a Mielőtt újrakezdeném, valamint a Megbocsátás című sikerkönyvek szerzőjével Móger Tímea költő, újságíró beszélgetett.

Visinka Jenő közösségi térként is kiváló, színes képtára adott otthont az eseménynek. A festő házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket, mesélt a galéria létrejöttéről, amellyel negyvenéves álma valósult meg. Hangsúlyozta, ajtaja a hét minden napján nyitva áll az érdeklődők előtt.

Az író-olvasó találkozó keretében zajló beszélgetésen egyebek mellett elhangzott, Pap Éva szerzői munkásságával nemcsak kiváló történetmesélői és jellemábrázolási képességeiről, mesterségbeli tudásról tesz tanúbizonyságot, hanem témaválasztásaiban missziónak is tekinti, hogy hidat képezzen a magyar és a délszláv kultúra között. A szerző elárulta, nyáron kiadót váltott, az új Pap Éva-regény már az Agave Kiadó gondozásában jelenik meg. Továbbá örömmel mesélte, hogy a Mielőtt lemegy a nap című könyvének rég várt szerb nyelvű fordítása hamarosan napvilágot lát, méghozzá hat országban.

Arról pedig, hogy miként érzi magát első nyugat-bácskai, zombori könyvbemutatóján, az írónő így nyilatkozott:

– Nagyon jól éreztem magam, és kifejezetten örültem, hogy végre sor került a találkozásra a zombori és a környékbeli falvakból jött érdeklődőkkel, olvasókkal. Nagyon figyelmesek voltak, barátságos hangulatban telt a beszélgetés – hallottuk az írónőtől, aki azt is elmondta, következő könyve igazi női regény lesz, női sorsokkal, történetekkel.

Pap Éva könyvéből Fridrich Gertrúd színművész olvasott fel részletet.

Pap Éva dedikálta könyveit a nyugat-bácskai olvasóknak (Pelt Ilona felvétele)

Pap Éva dedikálta könyveit a nyugat-bácskai olvasóknak (Pelt Ilona felvétele)

A könyvbemutató után borkóstolás mellett folyhatott tovább a szó, köszönhetően a doroszlóiFlorenn borászatnak. Képviseletükben Mókus Flórián elmondta, kis, családi borászatként működnek. Vásárolják a szőlőt, amelyből igyekeznek a legjobb tudásuk szerint a legízletesebb bort készíteni. Amint a fiatalember fogalmazott, örömükre szolgál, hogy az esten bemutathatják kevert szőlőből készült fehérborukat.  

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Nyitókép: A közönség érdeklődéssel hallgatta a beszélgetést (Pelt Ilona felvétele)