2024. július 17., szerda

Empátia és érzékenység nélkül a művészet nem létezik

Harmadszor szervezték meg a Dunai Párbeszédek kortárs képzőművészeti fesztivált Újvidéken
(fotó: Ótos András)

(fotó: Ótos András)

Az újvidéki Rajko Mamuzić Képtár adott otthont a harmadik alkalommal megrendezett Dunai párbeszédek nemzetközi kortárs képzőművészeti fesztivál központi kiállításának, amely kedd este nyílt meg. A Rajko Mamuzić Képtár a szintén székvárosi Bel Art Képtárral közösen szervezte meg az idei fesztivált, amely Újvidék különböző galériáiban hétfőn és kedden kínált programokat a látogatóknak.

A központi kiállítás megnyitóján Sava Stepanov, a képzőművészeti kritikus és a kiállítás egyik kurátora elmondta, hogy a korszerű technológiák elidegenítik egymástól az embereket. Ez a globális jelenség szolgáltatta az idei Dunai Párbeszédek kortárs képzőművészeti kiállítás témáját, mondta a Stepanov.

– Az érzések és a racionalitás, a logika egymással homlokegyenest ellentétes fogalmak. De ez csak első látásra tűnik így, hiszen ha jobban megnézzük, ezek a jelenségek kölcsönösen kötődnek egymáshoz. Empátia és érzékenység nélkül a művészet nem létezik. A művészetnek részt kell vennie a társadalmi és politikai folyamatokban. Az általam kiválasztott művészek munkái kiválóan tükrözik azokat az emóciókat, amelyek döntő szerepet játszanak az emberi életben – mondta Hartwig Knack Bécsben élő németországi származású kurátor.

Vladimír Beskid szlovákiai kurátor kifejtette, hogy az általa kiválasztott művészek munkáin a volt szocialista országok politikai és társadalmi kontextusa köszön vissza.
A központi kiállításon a következő művészek munkáit állították ki: Tibor Zsolt (Magyarország), Jan Vikar (Csehország), Ralf Edelmann (Németország), Stephanie Guse (Németország), Brigitte Lang (Ausztria), Ulrike Königshofer (Ausztria), Anetta Mona Chişa (Románia, Németország), Lucia Tkáčová (Szlovákia, Németország), Lena Von Lapschina (Oroszország, Ausztria), Olja Trijaška Stefanović (Szerbia, Szlovákia), Pavla Sceranková (Szlovákia, Csehország), Vladeva Dixebová (Ukrajna, Szlovákia), Marikke Heinz Hoek (Németország), Eva Petrič (Szlovénia, Ausztria), Kseniya Simonova (Ukrajna), Stevan Kojić, Nataša Teofilović, Nada Denič, Isidora Todorović és Vastag Vendel (Szerbia).
A Rajko Mamuzić Képtárban megrendezett központi kiállítás szeptember 19-ig megtekinthető.
A fesztivál támogatója a tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, Újvidék városa, a Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztérium, az Osztrák Kulturális Fórum, Apatin község és sokan mások.