2024. június 30., vasárnap

Minimalista fényképek kiállítása

A zentai Városi Kisgalériában július 13-ig tekinthető meg Darko Babić, újvidéki iparművész és fotográfus Valahol a városban címet viselő fotókiállítása.

A megnyitón Kókai Eléna és Gubik Korina, a zentai városháza kupolája alatt lévő képtár vezetői Babićot méltatva elmondták, hogy az újvidéki fotográfus, a középiskolai tanulmányait követően a belgrádi Iparművészeti és Formatervezési Karon szerzett oklevelet 1996-ban. Babić a számos egyéni és csoportos kiállítása mellett, idehaza és külföldön is számos projektet valósított meg a berendezés területén. Jelenleg az újvidéki Művészeti Akadémia Iparművészeti Karának a docense, emellett pedig az újvidéki Vojvodina Fotó Klub tagja.

– Babić széles érdeklődési körrel bír, és mint minden mással, a fényképészettel is elkötelezetten és szenvedélyesen foglalkozik. A fotográfia területén tájképek, portrék készítésével foglalkozik, emellett pedig jártas a művészeti fotózás területén is. A merész keretezés, és a minimalizmus minden buktatójának ügyes elkerülése a fotózásban kiváló példája Darko vizuális ízlésének – emelte ki Kókai Eléna és hozzáfűzte, hogy ezért egyáltalán nem meglepő, hogy ebben az esetben az építészeti motívumokra esett a választása. A kiállítás megnyitóján elhangzott az is, hogy az újvidéki fotográfus fényképein a városi környezet részleteiről van szó, amelyek a geometriára, az alapvető művészeti elemekre és minimalista szemléletű komponálási elemekre redukálódnak. 

– Az ember gyakran az építészet egészét, mint teljes objektumot észleli és nehéz másként tenni, mert az emberi szem nagy látószögű, nem tudja szétválasztani és észrevenni a részleteket. Ezért Darko Babić keskeny látószögű teleobjektívet használ, hogy kiemeljen néhány fényképes, minimalista vágást, melyek tükrözik az építészeti létesítmény lényegét. A részlet önmagában egésszé válik, amelyben a felület, a textúra, a geometriai formák színei uralják a fotót – magyarázta a Városi Kisgaléria vezetője, aki egyben megköszönte az újvidéki művésznek, hogy friss, újszerű tartalommal bővítette képtáruk kínálatát.

A Városi Kisgaléria elmúlt évben megrendezett kiállításait a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta Község Önkormányzata támogatta.

Nyitókép: Horváth Zsolt felvétele