2024. szeptember 27., péntek

Valóság-koncepciók, álom-valóságok

Skrabány Viktor festőművész és a tanítványainak alkotásait bemutató kiállítás nyílt az Óbecsei Városi Múzeumban

Valóság-koncepciók, álom-valóságok – Egy nem klasszikus iskola klasszikus tanítása címmel nyílt csütörtökön este kiállítás az Óbecsei Városi Múzeumban. A tárlaton Skrabány Viktor óbecsei festőművész és tanítványainak, Acsaji Györgyinek, Bicskei Anikónak, Jelena Bulajićnak, Lázár Tibornak, Snežana Petrovićnak, Stepanov Toll Eleonórának és Tóth Kovács Józsefnek az alkotásai tekinthetők meg.

– Az itt lévők jelenléte, a volt diákok munkája bizonyítja, hogy az emberiségnek nagy szüksége van meglátási élményre. Nagyon boldog vagyok azért, hogy ehhez én is valamikor a munkámmal hozzájárultam, de azért vagyok különösen még boldog, hogy itt nagyon sok olyantól van kiállított kép, aki gazdagítja a vizuális meglátási élményt az egész emberiségnek, és kívánom, hogy továbbra is ebben nagyon sok sikerük legyen, és minél többet dolgozzanak – fogalmazott Skrabány Viktor.

Acsaji Györgyi már kiskorában elkezdett járni az óbecsei festőművész műtermébe.

– Elmondhatom, hogy Skrabány Viktornak köszönhetően sajátítottam el a művészet alapjait. Tapasztalatot, önbizalmat szereztem. Viktor egy nagyon jó példa arra, hogy hogyan kell megélni a művészetet. Ezen a kiállításon három képemet állították ki, festményeimre a realizmus és a szürrealizmus a jellemző – mondta Györgyi.

A tárlat kurátora Szarka Mándity Krisztina, a Zentai Városi Múzeum művészettörténésze volt.

– Az alapgondolat az volt, hogy nézzük meg azokat az alkotásokat, illetve konkrétabban azokat az alkotókat, akik valamilyen módon még továbbviszik a Skrabány Viktor által képviselt értékeket. Ahogyan a kiállítás címe is elmondja, ezek klasszikus értékek, melyeknek ismerjük egy hétköznapibb értelmezését, és természetesen a művészettörténeti klasszicista kifejezésre is gondolhatunk itt. Tehát ezekkel a legfontosabb kulcsszavakkal ragadható meg a tárlat lényege. Skrabány Viktornak nagyon sok tanítványa van, és lehetetlen volna mindenkit összegyűjteni egyetlen térbe. Azokat a tanítványokat kértem fel erre a kiállításra, akiknél konkrétan tetten érhető a hatás. Nem automatikus követésről van szó, mindenki önálló és egyedi művésszé forrta ki magát a hosszú évek során – közölte a művészettörténész.

Az óbecsei festőművész és növendékeinek alkotásait bemutató tárlat november 8-ig tekinthető meg az Óbecsei Városi Múzeumban.

Nyitókép: Skrabány Viktor művészete sokakra hatással volt (Kancsár Izabella felvétele)