2024. szeptember 1., vasárnap

Múzeumok éjszakája Szabadkán

Szombaton több más városhoz hasonlóan Szabadkán is megszervezik a Múzeumok éjszakáját, amelynek gazdag programja lesz.

A Városi Múzeumban 18 órától a következő kiállításokat lehet megtekinteni: Utak és kultúrák – A kiskunhalasi és az észak-bácskai körzet kulturális értékei; Minden csak reklám – Részletek a reklámok történetéből Vajdaságban 1941-ig; Szecesszió a szabadkai kincsestárakban és Vuk jubileumai.

Este hat órától hajnali két óráig a szecessziót bemutató filmeket vetítenek. 18.30 és 19.30 között szerb népmesék olvasása és illusztrálása.

19.00 és 21.00 óra között a Halasi varrott csipke és szalmatárgyak készítése az est folyamán nevű program várja az érdeklődőket.

21 órától Petar Gaković: Az elegancia vonala című multimédiás vetítést nézhetik meg az „éjszakázók”.

Az udvaron este hét és nyolc óra között játszóház lesz, este 11 órától pedig koncertet tartanak.

A múzeumi boltban és galériában (Szabadság tér 1.) 18 és 24 óra között Csupa fehér címmel Sebők Valéria népi iparművész hímzései és fonott csipkéi tekinthetők meg.

A Városi Könyvtárban 18 óra és hajnali két óra között két kiállítás tekinthető meg, a Kis galériában Miniatűr könyvek a könyvtár állományából címmel és az Amerikai Kuckóban Hajók az üvegben címmel. Az udvaron örökzöld zenei koncert lesz, a Gyermekosztályon pedig meseolvasás.

A Képzőművészeti Találkozó Modern Galériában 18 óra és hajnali két óra között a következő kiállítások tekinthetők meg: a szalonban Juhász László fényképkiállítása, a galériában Homonnai Pál és Zdravko Mandić képei, illetve Zdenko Štricki fényképei.

A Gyermekszínházban 18 órától A nyolcadik napon címmel monodráma és alkotóműhely lesz, 20.30 órától pedig a Perzsák címmel a Svetozar Marković Gimnázium történelmi szakcsoportjának előadása.

A Népszínházban 18 óra és éjfél között csoportos látogatást  szerveznek Színház az építkezésen címmel, illetve A színészek Önöknek és Színház – építészet – város címmel lesznek programok.

A Kosztolányi Dezső Színházban 19 és 21 óra között A kulisszák mögött címmel lesz program, 21.00–22.30-ig színészi improvizációk lesznek, majd 22.30–24.00 A Pass-Port Trilógia címmel dokumentumfilm-vetítést tartanak.

A Dr. Vinko Perčić Galériában 18 órától éjfélig a Válogatás a galéria hagyatékából című állandó kiállítás lesz megtekinthető.

A Lifka Sándor Art Moziban 18.00–02.00 óráig filmvetítés lesz Bernardo Bertolucci alkotói munkásságának 50. évfordulója kapcsán. 20 órakor kezdődik a Photowalkers Subotica fényképeinek kiállítása, illetve A Hard Day’s Night (Egy nehéz nap éjszakája) című film vetítése, amely a Beatles 50 éve kapcsán született. Emellett lámpák, szobrok, képek kiállítása

21.00–24.00 óráig szabadkai és újvidéki együttesek koncerteznek, majd éjféltől Impro Night – jam session szabadkai zenészekkel.

A Községközi Műemlékvédelmi Intézet és Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezete 18 órától Homlokzati domborművek Szabadka védett központjában címmel idegenvezetéssel egybekötött könyvbemutatót szervez. Gyülekező a dr. Zoran Đinđić téren lesz.

A Szabadegyetemen, annak galériájában este hattól Világok és hősök címmel egy kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők, a Raktár Ifjúsági Klubban a gyermekszínházak fesztiválplakátjainak kiállítását, az Euro Cinema moziban 20.00–23.00 között filmválogatást láthatjuk Európa ifjú lelke címmel.

A Szent Száva Szerb Kultúrközpontban 18 óra és éjfél között Rajko Kališić fényképeinek kiállítása lesz megtekinthető Hilandarski svetlopis címmel.

A Mladost Ifjúsági Klubban A folklór szerbiai veteránjainak szemléje lesz.

 A zsinagóga udvarában este nyolctól főzőpárbaj és ételkóstoló lesz, majd 22 órától a Happy 111th birthday! című program. Az éjszaka folyamán rövidfilmek, zsidó zene és a zsinagóga megtekintése.

A Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény szervezésében a Galleria szálloda aulájában 18 és 21 óra között a Család – az én erőm címmel lesz interaktív kiállítás, illetve Én-baba – műhelymunka 3 és 10 év közötti gyermekeknek.

A Vajdasági Magyar Folklórközpontban 18 óra és éjfél között megtekinthető lesz a III. Lánchenger pályázat szőtteseinek kiállítása.

A Vajdasági Horvát Művelődési Intézetben 18 órától éjfélig A határon túl címmel horvát szerzők kiállítása tekinthető meg a Képzőművészeti Találkozó Modern Galéria gyűjteményéből.

A Lusa nyugdíjas-egyesületben 18 óra és éjfél között szalmakép-kiállítás lesz. A Flair Barban 19.00 és 02.00 óra között Bojana Jurić fényképeinek kiállítása, a Cafe Grunfban 18.00 és 02.00 óra között Slow Motion címmel Aleksandar Dević képeinek kiállítása, illetve a Hton együttes koncertje lesz.