2024. szeptember 7., szombat

Időutazás

A szabadkai Városi Múzeum néprajzi kiállítása

A szabadkai Városi Múzeumban a hónap elején megnyílt az Időutazás című állandó néprajzi kiállítás, amely a 18. és 20. század közötti néprajzi tárgyakat mutatja be.

Az Időutazás kiállítás érdekes módon dolgozza fel mindazon nemzeti kisebbségek kulturális és történelmi emlékeit, amelyek egykoron éltek és ma is élnek Szabadkán és környékén. A kiállítás előkészítése, ahogyan azt a szerzője, a szabadkai Városi Múzeum főkurátora, Pap Árpád hangsúlyozta, nagy kihívást jelentett, mivel olyan városról van szó, ahol évszázadok óta több etnikai közösség él együtt. A kiállítás több helyiséget foglal magába, ami lehetővé tette a szerzők számára, hogy párhuzamosan mutassák be a közös történelmet, a kollektív emlékeket, valamint az egyedi eseményeket, emberek vagy családok sorsát, a 18. századtól napjainkig.

– Itt vannak a mesterségek és azok a termékek, amelyeket így állítottak elő, és amelyek az adott időszakban árucikkeket képviseltek, de itt van a piac is, a kereskedelem. Azaz mindennek az eredménye az, amiért a város létrejön és később fejlődik. A piac, a kereskedelem, az árucikkek, a mesterségek – így mutatjuk be a kronológiai fejlődést, a céhektől a 20. századig, ha lehet így fogalmazni – magyarázza dr. Pap Árpád etnológus, a kiállítás szerzője.

A kiállítás jó alapot nyújt további kutatásokhoz és új tárgyak felfedezéséhez, ezért a szabadkai Városi Múzeum arra kéri a lakosokat, hogy ha rendelkeznek érdekes tárgyakkal, mindenképpen keressék fel őket.

– Mindenkit, aki úgy gondolja, hogy van valami, amit az etnológiai gyűjtemény számára felajánlhatna, arra kérünk, hogy keressen meg minket. Előre is hálásak vagyunk érte. Ha valaki valamit kidobna, előtte gondolja át alaposan, és forduljon szakembereinkhez, mert mi azért vagyunk itt, hogy átvegyük azokat, és kontextusba helyezzük, hogy a kiállítás a jövőben még gazdagabb legyen – hangsúlyozza dr. Olga Kovačev Ninkov, a múzeum tanácsadója.

A kiállítás több mint 1.500 kiállítási tárgyat tartalmaz, különféle tematikus egységekben. A kiállítást egy érdekes információs katalógus kíséri, és minden helyiségben elérhetők digitális kvízek is a látogatók számára.

Nyitókép: Fotó:RTV