2024. július 18., csütörtök

Tíz előadás, amit látni kell

Újvidék, 2. Synergy Fesztivál
Venczel Valentin és Dalibor Rožić

Venczel Valentin és Dalibor Rožić

Tavaly mind a közönség, mind a szakmai körök örömére az Újvidéki Színház sikeresen megszervezte a tartományi székvárosban a kisebbségi színházak első nemzetközi fesztiválját a város támogatásával. Az Újvidéki Színház az idén, november 5-étől 12-éig második alkalommal lesz házigazdája ennek a fesztiválnak, szintén városi támogatással.

A pénteki sajtótájékoztatón Dalibor Rožić, a városi tanács művelődési kérdésekkel megbízott tagja elmondta, az önkormányzat támogatja a fesztivált, mivel a színvonalas kulturális programoknak, az ilyen multikulturális rendezvényeknek és az együttműködésnek köszönhetően kapott Újvidék lehetőséget arra, hogy 2021-re megszervezze a legnagyobb európai művelődési projektumot. Rožić arra biztatja a székváros lakóit, tekintsék meg a kiváló társulatoknak a fesztiválra beválogatott előadásait.

A kisebbségi színházak nemzetközi fesztiválja jelentősége kapcsán Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója elmondta, a fesztivál létrehozása nem egyszeri program, hanem az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa főprogramjának egyik szegmense.

– Nekünk 2021-ig ezt a fesztivált tovább kell fejleszteni és terjeszteni. A második fesztivál ennek az ötletnek a megvalósítását folytatja, amely ötlet mentén Újvidék városnak van egy teljesen egyedülálló fesztiválja a világban, a kisebbségi színházak nemzetközi fesztiválja.

A színház vezetője különböző nyelvterületet képviselő színházművészek érkezésére számít. A fesztivált szlovén kollégáik nyitják meg. Ezt követően a közönségnek módjában lesz látni többek között tatár színházat Oroszországból, szerb nyelvű színházat Magyarországról, magyar színházat Romániából és Ukrajnából, orosz színházat Izraelből…

A fesztivált megnyitó koprodukció kapcsán elmondta: az Újvidéki Színház és a koperi városi színház, a Gledališče Koper között már többéves, gyümölcsöző együttműködés folyik. Az Újvidéki Színház társulata már harmadik-negyedik éve nyaranta a koperiak fesztiválján zárja az évadot. Emlékeztetett arra, hogy a múlt évadban műsorra került az Újvidéki Színház egyik legsikeresebb produkciója, a Mikve, amely a koperi színház főrendező-igazgató asszonyának a műve.

– A Synergy Fesztivált megnyitó koprodukciós előadás – Carlo Goldoni A legyező c. darabjának felhasználásával Ventilátor néven fut – többéves együttműködésünk egy magasabb fokán jött létre. Úgy gondoljuk, a társintézmények között az együtt alkotásnak és az együttműködésnek az igazi, kézzelfogható formája a közös produkció. A legbonyolultabb létrehozni és a legdrágább is, de tudjuk, a műalkotásnak az ára és az értéke nem ugyanaz. Mi úgy gondoljuk, az ilyenfajta befektetés százszorosan megtérül hosszabb távon. A különböző kulturális közegből érkező művészek képesek egyként működni, és olyan fantasztikus összhangban képesek dolgozni, mint ahogyan most történik az említett koprodukciós darabban.

A színház vezetője a sajtókonferencián bejelentette:

a tavaly megtartott konferencia állásfoglalása alapján a nyelvi és etnikai kisebbségi színházak közösségének megerősítése céljából a konferencián megpróbálnak eljutni egy kisebbségi színházak nemzetközi szervezetének létrehozásáig, vagy legalábbis az alapelveiben próbálnak majd megegyezni.

– Van javaslatunk a konferencia részvevői felé, hogy mily módon kész ez a város otthont adni ilyen típusú szervezet számára – mondta Venczel Valentin.