2024. július 18., csütörtök

Születésnapi díjak, örömök

Ünnepelt a Szerb Nemzeti Színház
A díjazottak

A díjazottak

A székvárosi Szerb Nemzeti Színház 158. évadjában ma ünnepélyesen megemlékezett születése napjáról.

Miroslav Šilić a színház Pera Dobrinović-színpada előcsarnokában megnyitotta a városnak szentelt kiállítást. Szerzője rajta kívül Dubravka Đukanović és Mina Cvetinović Pavkov. Mind a hárman az Újvidéki Művészeti Akadémia tanárai. A tárlatot megtekintették a polgárok, majd a társadalmi-politikai-művelődési élet, illetve az intézmények jeles képviselői és a színházkedvelő közönség jelenlétében, az ünnepi akadémia műsora keretében bemutatták a dokumentumfilmet, amely Erased memory (Izbrisano pamćenje/Kitörölve az emlékezetből) címmel rekonstruálta Újvidék ma már nem létező, lerombolt, leégett kulturális és vallási szempontból jelentős épületeit. Így a tárlat nézői többek között láthatták, milyen lehetett a Szerb Nemzeti Színház első épülete (1872 és 1892 között), a Građanska dvorana (polgári díszterem), majd a második épülete, a Dungyerszky Színház épülete, továbbá az Örmény templom, az Odeon és a Korzó mozik épülete, valamint a Matica srpska régi épülete Újvidék főtéren. Miroslav Šilić elmondta: a manapság nem létező épületek tanulmányozása és vizuális rekonstrukciójuk egyik célja megőrizni az emlékezetnek a város kulturális hagyatékát. A kutatómunka felölelte a terepi munkát. A vizuális 3D-rekonstrukció során felhasználták a meglévő fényképeket, tervrajzokat. Többek között elmondta, hogy Molnár György híres újvidéki építészmérnök (a Városháza és a Mária neve templom, valamint más jelentős épületek tervezője) rajza alapján rekonstruálták, hogyan is nézhetett ki a színház első épülete.

A születésnapi ünnepségen átadták a Szerb Nemzeti Színház elismeréseit: a Jovan Đorđević Érmet, a színház évi díjait és dicsérő okleveleit.

Beszédében dr. Zoran Đerić színházigazgató kiemelte:

A Szerb Nemzeti Színház a legjelentősebb színházintézmény térségünkben. A születésnap és az intézmény napja alkalom arra, hogy emlékezzünk ennek a színháznak a hosszú tradíciójára, valamint a színház új sikereire elsősorban a nemzetközi együttműködés terén, és a nagy nemzetközi fesztiválokon való részvételére. Az igazgató elmondta: számos fesztiválon a drámai és operaelőadásaik sikerrel szerepeltek. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben is a patinás intézményhez méltóan fogják képviselni a színházművészetet és a székvárost.

Dragana Milošević művelődési és tájékoztatási titkár a színház 158. idényében azoknak a nagy művészeknek a munkáját emelte ki, akik érdeme a legrégebbi nemzeti színház működése. Mélységes tiszteletet érez az intézmény munkája iránt. A tartományi kormány részeseként elmondta, hogy minden alkotómunkát szemályesen az emberi kreativitás csúcspontjaként él meg. A kormány, amely az intézmény alapítója, örül a színház minden programbeli újításának, sikerének, minden premiernek. Az évek során anyagilag nagyobb mértékben támogatja a színház munkáját. A titkár asszony a színház minden dolgozójának, valamint azoknak, akik átvették a megérdemelt díjakat, szívből grarulált az intézmény születésnapja alkalmából.

Jovan Đorđević Aranyérem kitüntetést vehetett át dr. Zoran T. Jovanović teatrológus és dramaturg, Radoje Čupić színművész és Željka Milanović karmester.

– Büszke vagyok erre az elismerésre, mert attól az intézménytől kaptam, ahol dolgozom – jelentette ki Radoje Čupić újvidéki születésű színművész és színházi rendező.

Željka Milanović karmester elmondta, hogy a kapott díjat mindazoknak szenteli, akik részt vettek azokban az előadásokban, amelyeket ő vezényelt.

Ő az első női karmester a Szerb Nemzeti Színház Operaházában.

– Hogy ez mekkora siker, annak elbírálását másokra bízom – mondta. – Számomra a karmesteri munka kimondhatatlan örömet, szeretetet jelent. Beláthatatlan szabadság, amely más szakmákban nem lehetséges. Kerek harminc éve a karmesteri szakma szeretetének élek.

Az ünnepségen a gračanicai székhelyű Pristinai Nemzeti Színház képviselője átvette a Jovan Đorđević Ezüstérmet, továbbá 29 személy a színház évi díját, 14-en pedig dicsérő oklevelet érdemeltek ki munkájukért.