2024. július 20., szombat
ZOMBOR

Ma kezdődik a Színházi Maraton

Immár 24. alkalommal rendezi meg a zombori Népszínház a méltán hírneves maratoni előadássorozatot, amelyen hazai és külföldi társulatok fesztiváldíjas darabjaikat mutatják be. Az idén ugyan támogatás nélkül maradt a rendezvény, mégis gazdag program várja június 14. és 18. között a közönséget.

A rendezvény ma este hét órakor nyílik Henry Moore Hamlet című rajzkiállításával, amit követően kiosztják a Nikola Peca Petrović Díjat, amivel az idény legjobb színházigazgatóját tiszteli meg a zsűri, egyben emlékezve a legendás zombori színi direktorra, Peca Petrovićra.

A rendezvényt Urbán András rendezése nyitja, Jovan Sterija Popović: Rodoljupci (Hazafiak) című darabja a belgrádi Nemzeti Színház társulatának előadásában.

A folytatásban az öt nap alatt 17 színházi produkciót láthat a publikum, ez alkalommal az idegen nyelvű előadások szinkronfordítását is megoldották. A fesztivál kísérő rendezvényeit a színházhoz tartozó Godot klubban és az előtte álló téren tartják. Az előadások közötti szünetekben rock zenekarok muzsikálnak a szabadban.

Az idei Színházi Maratont a zombori Népszínház truppja zárja Georges Feydeau: Bolha a fülbe című darabjának utolsó előadásával. Az Olja Đorđević rendezte darabot ezzel az előadással a zombori társulat leveszi a műsorrendjéről.

Még csupán annyit, hogy az idei Színházi Maratont, ami Zombor Városán kívül egyéb támogatást nem nyert, a Tejjel-mézzel folyó (Med i mleko) szlogen alatt szervezte a zombori Népszínház, miként Mihajlo Nestorović színházigazgató mondta, nem lesz nehéz fölismerni a kapcsolatot jelen valóságunk és a szlogen között.