2024. július 20., szombat

Vajdasági produkciók Kisvárdán

Ma, a pénteki, „nulladik” nappal megkezdődik a Magyar Színházak 28. Kisvárdai Fesztiválja. A június 25-ig tartó teátrumi seregszemlén huszonöt előadást és egy gálaműsort láthat a közönség. A versenyprogramban összesen tizenkét előadás szerepel, hármat pedig az úgynevezett hallgatói minifesztivál keretében tekinthet meg a közönség. A seregszemlén tizennégy romániai, nyolc magyarországi, öt szerbiai, két szlovákiai és egy kárpátaljai társulat mutatja be színdarabjait.

Vajdaságból a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház A lélek röpte című előadást mutatja be. A Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Mikházi Csűrszínház, a Komáromi Jókai Színház és a Forrás Színház közös produkciója, az Őszi szonáta is látható lesz. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és az Újvidéki Színház a Piaf-menetet állítja színpadra. A közönség megnézheti Kisvárdán a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Bolondok tánca című előadását is. Még egy vajdasági vonatkozás van a produkciók sorában: a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Hair című előadását Puskás Zoltán rendezte.

Péntek délután a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Tanszéke hallgatóinak kiállítását, majd a Kolozsvári Állami Magyar Színház elmúlt huszonöt évének fontosabb állomásait bemutató dokumentum- és fotótárlatot nyitják meg, szombaton lesz látható az első előadás. Az utolsó napon pedig a díjátadással egybekötött záróünnepség után a Fővárosi Nagycirkusz ad gálaműsort.