2024. július 20., szombat

Amadeusszal kezdődik az évad

Vajdaság-szerte vendégszerepel a szabadkai Népszínház Magyar Társulata

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata eseménydús évad elé néz, amelyet Peter Shaffer Amadeus című művével indít. Augusztus 22-én elkezdődtek a próbák, a bemutatóra pedig október 14-én kerül sor. Az új évadról és az új előadásokról Gyarmati Katát, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti vezetőjét kérdeztük:

– Az Amadeust Béres Attila rendezi, aki nem ismeretlen a vajdasági nézők számára, hiszen ő vitte színre a nagy sikerű Hegedűs a háztetőn című produkciót. Az Amadeusban vendégművészünk is van, Balázs Áron személyében, négy főiskolás is részt vesz a produkcióban, valamint természetesen a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának nagy része. Jó hangulatban zajlanak a próbák, minden valahogy afelé mutat, hogy egy remek előadást láthatnak majd a nézők. A bemutatón kívül is pörgős lesz az október. Ekkor kerül sor a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja című rendezvénysorozatra. A rendezvény a szokásos menet szerint zajlik, a Pataki-gyűrű díjátadó gálát megelőzi a Felolvasószínház, ezúttal a Danilo Kiš Alapítvány termeiben kerül sor a bemutatókra. A két felolvasószínházi előadás közt a közönség a Fény-Bárka amatőr színtársulat 15 perces műsorát láthatja, ami azért is érdekes, mert egy jótékonysági akció is társul hozzá. Vajdasági kortárs festők képeit vásárolhatják meg az érdeklődők, a befolyt összeget pedig jótékonysági célra fordítják. A Kleinhouse-ban kiállításmegnyitóval várjuk a nézőket, Pilinyi Márta és Janovics Erika alkotásait mutatjuk be, ugyanitt beszélgetést is tartunk annak kapcsán, hogy Terék Anna és Lénárd Róbert munkái kötetben jelentek meg. A rendezvénysorozathoz tartozik az Újvidéki Színház vendégjátéka is, 28-án a Csókos asszony című előadást láthatjuk – hallottuk Gyarmati Katától, aki arról is szólt, hogy a november próbakezdéssel indul.

– Brestyánszki Boros Rozália Münchhausen báró kapcsán írt egy darabot, amelynek címe Münchhausen a Sajtszigeten. Ez egy zenés időutazás lesz Hernyák György rendezésében, a zenét Kucsera Géza írja, Pálfi Ervin a dalszövegeket, és a társulat nagy része játszik benne. Az évad folytatásában Veljko Mićunovićot várjuk színházunkba, aki Ingrid Lausund Gerincbántalmak című kortárs német darabját viszi színre. Ez egy ötszereplős, kisebb lélegzetű produkció lesz, amely groteszk komédiának tudható be, a kapitalista világról és annak bírálatáról szól, avagy mire képes egy ember, aki a munkahelyéért küzd. Tulajdonképpen egy vállalat történetét mondja el szellemes módon, hiszen néha szomorú, tragikus, néha pedig bohózatba illő jelenetei is vannak. Ezután még két kisebb lélegzetű produkcióba is belevágunk. Egyik a Hat hét, hat tánc című kétszereplős előadás, sok humorral fűszerezve, Czajlik József rendezésében, Mezei Zoltán és Vicei Natália szereplésével. Egy magára maradt idősödő nőről szól, aki kísérletet tesz arra, hogy megédesítse a napjait, ezért tánctanárt fogad. Megtudhatjuk, hogy a hat hét alatt zajló tánckurzus alatt hogyan kerül jó viszonyba egymással két ember, hogyan szövődik egy barátság, és hogyan ismerjük meg a másik lelkének a rejtelmeit. Utána Elvira Lindo Csak egy szóval mondd című regényadaptációjára kerül sor. Az előadásban Körmöci Petronella, G. Erdélyi Hermina és Ralbovszki Csaba szerepelnek. Ez valójában egy kemény történet arról, hogy két, a társadalom perifériájára szorult nő hogyan tud megküzdeni az egyedülléttel, a magánnyal és a megélhetéssel. Készülünk egy monodrámával is, Péter Ferenc Szókratész védőbeszédét mutatja be. Mindemellett részt veszünk egy nemzetközi koprodukcióban is, a munkacíme Horthy, a rendezője pedig Schilling Árpád. Az előadás a temesvári Csiki Gergely Magyar Állami Színház, az aradi román színház és a szabadkai Népszínház mindkét társulatának koprodukciójában valósul meg. Bemutatója május végére várható. Fontosnak tartom, hogy a tartományi művelődési titkárság jóvoltából egy elég nagy volumenű tájolási programot tudunk megvalósítani, amely már zajlik és átível a 2017-es évre is, úgyhogy Vajdaság-szerte láthatóak lesznek az előadásaink – ismertette Gyarmati Kata.