2024. július 20., szombat
SZARAJEVÓ

Incidens nélkül zajlott le az előadás

Mégis bemehettek a nézők Frlić előadására – Urbán András rendezései a MESS-en

Az előzetes bejelentéssel ellentétben, miszerint a fenyegetések miatt Oliver Frljić rendező A mi erőszakunk és a ti erőszakotok című darabját nézők nélkül tartják meg a szarajevói fesztiválon, Nihad Kreševljaković fesztiváligazgató végül mégis engedélyezte a nézőknek, hogy bemenjenek – saját felelősségre. A félelemre az adott okot, hogy a horvát médiában azzal vádolták a szerzőt, hogy istentagadó darabot rendezett, emiatt fenyegetések érkeztek, Vinko Puljić boszniai püspök fel is jelentette a darabot Bosznia-Hercegovina ügyészségénél. A színházhoz mindezek miatt megerősített rendőri egységek vonultak ki.

Vasárnap este azonban végül mégiscsak incidens nélkül zajlott le az előadás, annak ellenére is, hogy a Népszínház előtt megközelítőleg százan tüntettek. A nézők az előadás után azt mondták, az előadásban nincs cenzúrázni való és nem tartják igazoltnak, hogy eredetileg nem akarták a nézőket beengedni.

 Két Urbán-rendezés is a MESS-en

A szarajevói fesztivál műsorán szerepel Urbán András Végel László szövege nyomán színre vitt What is Europe? és Branislav Nušić színművéből rendezett Hazafiak című darabja is a belgrádi Nemzeti Színház előadásában.