2024. július 17., szerda

A múltunk a jelenünk

Az első világháború és az azt következő időszak, illetve a következményei a témája az idei BITEF-nek – A Neoplanta is a versenyprogramban

Az első világháború századik évfordulójának fényében tartják meg az idén a 48-dik BITEF Nemzetközi Színházi Fesztivált Belgrádban. Mint arra Anja Suša, a BITEF szelektora kiemelte, habár már megközelítőleg 50 éve megszervezik ezt a fesztivált, soha nem adtak témát a fesztiválnak, az idén először került erre sor. Ezúttal úgy válogattak a színházi előadások között, amelyek témája valamilyen módon kapcsolódik az első világháborúhoz, ugyanakkor az elmúlt száz év jelenségeire, az első világháború következményeire mutat rá. Megtudtuk, a fesztivál idei szlogenjét, A múltunk a jelenünk, a svájci színház A múltunk a jelenünk (Past is present) című előadása adta, amit majd meg is tekinthet a közönség a fesztivál alatt.

Szeptember 20–30. között számos olyan előadást nézhetnek meg a színházi előadások kedvelői javarészt Belgrádban, valamint Újvidéken, amelyek a huszadik század jelenségeivel foglalkoznak. Így többek között megtekintetik majd Luk Perseval rendezésében a hamburgi színház Front című előadását, vagy Kžištof Varlikovski rendezésében a varsói színház (A)Pollonia című előadását, továbbá a litván nemzeti színház művészei előadásában Tadeusz Slobodzianek lengyel drámaíró A mi osztályunk (Our Class) című előadását. Ugyanakkor a programban szerepel a zágrábi A gde je revolucija stoko? (És hol a forradalom, barmok?), az újvidéki-belgrádi Communitas na ispitu (Communitas vizsga alatt), a belgrádi Grobnica za Borisa Davidovića (Borisz Davidovics síremléke), a belgrádi Jugoszláv Drámaszínház Zmajeubice (Sárkányölők), az Újvidéki Színház Neoplanta című eladása, Urbán András rendezésében, a berlini 1914/2014 – Schlachtfeld Erinnerung (Harctéri emlékek 1914/2014), a rijekai Aleksandra Zec, illetve a ljubljanai Poludela lokomotiva (A megőrült mozdony) című előadások is.

A szervezők elmondták, bár több pénzre lett volna szükség, a kiválasztott előadásokat nem a pénz hiánya motiválta, hanem a kitűzött cél, a huszadik század jelenségeire akartak rámutatni, különböző szegmensekből. Az idei színházi fesztiválra, csakúgy, mint tavaly, megközelítőleg 35 millió dinárt költöttek, amiből 19 millió dinárt Belgrád város, 11 millió dinárt a művelődési minisztérium biztosított, és 2,5 millió dinárt a tartományi költségvetésből különítettek el, tudtuk meg Miloš Latinovićtól, a BITEF Nemzetközi Színházi Fesztivált megbízott igazgatójától. Hozzátette, habár a fesztiválra majd csak a jövő hónapban kerül sor, jegyet előjegyeztetni a www.bitef.rs honlapon e hónap 18-ától, megvásárolni pedig majd csak szeptember 1-től lehet. Kiemelte, a színházi jegyek árát nem változtatták, annyiba kerülnek majd, mint a múlt évben.