2024. július 17., szerda

Buffo misztérium

A ljubljanai Szlovén Nemzeti Színház vendégjátéka az Újvidéki Színházban

1918-ban mutatták be az első szovjet drámát, a Buffo misztériumot, amely heroikus és szatirikus képet festett le a régi társadalom haláláról és az új megszületéséről. Az újvidéki közönség csütörtök este tekinthette meg az előadást, amelyben a komédia és a líraiság keveredik. A bibliai elemekből építkező darab témája a nagy özönvíz és a „tisztátalanok” (a proletárok) azt követő győzelme a „tiszták” (a burzsoázia) fölött.
A Szerbiában is méltán népszerű és díjazott Aleksandar Popovski (Odüsszeia, Árváltozások) rendezte az előadást, amely Vlagyimir Vlagyimirovics Majakovszkij drámája alapján készült. Az előadásban a szlovén játékszín legütősebb nevei játszottak: Janez Škof, Silva Čušin, Tadej Toš, Barbara Cerar, Valter Dragan, Bojan Emeršič, Klemen Janežić, Maša Derganc, Klemen Slakonja, Uroš First és Iva Babić.

Hősi eposz ez a mű, ugyanakkor szatirikus kép is a forradalom utáni állapotokról, amelyben az egyik oldalon az örökké hősi és hatalmas ember áll, a másik oldalon pedig a burzsoázia kreatív impotenciája. A szlovén színpadon tizenegy individuum keresi a megoldást: hogyan ússzák meg az új özönvizet. A forradalom eredményeivel elégedetlenül, a poklot és a mennyországot megjárva keresik az ígéret földjét.