2024. július 17., szerda

Hegedűs a háztetőn

A két újvidéki színház közös produkciója a Budapest Klezmer Band közreműködésével

Az újvidéki Szerb Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház koprodukciójának, a Hegedűs a háztetőn című előadásnak szombaton 19.30 órakor lesz a bemutatója a Szerb Nemzeti Színházban. Az ismétlésre május 25-én, hétfőn szintén este fél nyolckor kerül sor.

A Marosvásárhelyen született Béres Attila, az előadás rendezője elmondta, hogy Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója kérte fel a munkára.
– Venczel játszott a Hegedűs a háztetőn előadásban, amelyet 2003-ban rendeztem Egerben, és az ő ötlete volt a két újvidéki színház közös fellépése. Akkor és most is a Budapest Klezmer Band szolgáltatja a zenét. Az együttes muzsikája lehetővé teszi, hogy eltávolodjunk a zárt musical zenei formától. Technikailag és egyéb tekintetben is nehéz munkát végzünk – nyilatkozta a rendező.
– Nem akarok neveket kiemelni, de most olyan színészekkel van szerencsém együtt dolgozni, akik nagyon tehetségesek, és magas színvonalú játékot nyújtanak. Maximalistaként arra törekszem, hogy biztosítsam számukra a legjobbat, és azt gondolom, hogy ez sikerül. Egy ilyen darabot bemutatni egy ünnep. Ez nemcsak a világ zsidóságának vagy kisebbségeinek ünnep, hanem a többségi nemzetnek is. A történetnek a humanizmusra való vetülete mindenki számára érvényes – fejtette ki Béres.
– Nehéz lenne megszámolni, hogy hanyadszor játsszuk a zenét a Hegedűs a háztetőn előadás alatt. A biztos, hogy a Madách Színházban annak idején 285 előadásban vettünk részt. Ha Magyarországon valahol előadják ezt a darabot, és olyan együttesre van szükségük, amely kotta nélkül játszik, akkor bennünket szoktak hívni. Nagyon megtisztelő feladat az újvidéki közönség előtt játszani. Nagyszerű élmény ilyen tehetséges színészekkel és ilyen jó rendezővel dolgozni – mondta Jávori Ferenc, a Budapest Klezmer Band vezetője.
Balázs Áron szerint kezd szépen összeállni a darab, és egy érdekes előadás van születőben. – Tevje figurája nem mozog széles skálán, nem tud túl sokat nyújtani. A hagyomány, a mindennapi élet és a kisebbségi lét problémái kötik le. Tevje egy harcos, a hétköznapok poklainak hőse – ismertette karakterét Balázs Áron.

– Maga az előadás nagy jelentőségű mind a Szerb Nemzeti Színház, mind az Újvidéki Színház számára. Emellett Újvidék város számára is fontos egy ilyen nagyméretű koprodukció. 1992-ben már játszottam a Hegedűs a háztetőnben, akkor is nagyszerű volt, de ez valami teljesen más élmény – mondta Gordana Jošić Gajin színésznő.