2024. július 17., szerda

Kukorica Jancsi

Az újvidéki Művészeti Akadémia végzős színészhallgatóinak vizsgaelőadása

A négy fiatal egy nagyon komoly és alapos felkészülés után Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeménye és versei alapján készítette el a darabot. Május 24-én, vasárnap 19 órakor lesz a bemutató az Újvidéki Színház Kistermében, május 30-án 16 órakor a Sterija Játékok keretében pedig ismét műsorra tűzik. Június 9-én a Pécsi Országos Színházi Találkozó Off programjában (POSZT Off) is fellépnek.

Hernyák György a fiatal színészek osztályvezető tanára felvázolta a mű keletkezésének a körülményeit.

– A diákokkal beszélgetve az az ötletem támadt, hogy milyen érdekes lenne egy commedia dell’arte jellegű vizsgát készíteni, amely egyébként egy igen nehéz, színészi képességeket próbára tevő műfaj. A 16. század közepén alakult ki Olaszországban, sajátosságai közé tartozik, hogy maszkokban játszották, és nem volt előre megírt szöveg, rengeteg improvizációt tartalmazott. Ettől egy kicsit eltérve mi kész szöveggel dolgozunk, sok mozgás- és tánctechnikát ötvözünk, élő zene kíséri a történetet, ezért a darabot műfajilag nemigen lehet behatárolni – magyarázta Hernyák.
– A tanítványaim dramaturgiai munkát végeztek a szövegen, amely azt jelenti, hogy a János vitézbe egyéb Petőfi-szövegeket, főleg verseket applikáltak. A színészhallgatók tervezték meg jelmezeiket, találták ki a teret, maszkokat készítettek, tulajdonképpen a munka minden fázisán végigmentek. Meg kell említeni Saša Senković díszlettervezőnek a maszkkészítéshez nyújtott segítségét, a néptáncelemekre épülő koreográfiát Brezovszki Roland tanította be, Geró Katalin kitartóan gyártotta a megálmodott kosztümöket és dr. Sági Zoltán neuropszichiáter a János vitézben felmerülő karakterek valós lelki vonatkozásairól beszélt – részletezte a tanár.
Táborosi Margaréta rendezőasszisztens elmondta, hogy a János vitéz eredeti története végigkövethető a darabban.

– Mi gazdagítani próbáltuk a szerepeket egy-egy hozzáadott monológgal. Így az elbeszélő jelleget felváltották a személyes gondolatok, vagyis egyes szám első személybe került át a történet, sokkal személyesebbé téve az eseményeket. Az újvidéki Művészeti Akadémia a lehetőségeihez mérten segített, az Újvidéki Színház a helyszín biztosításával, kellékekkel, jelmezekkel, műszaki személyzettel támogatta az előadás létrejöttét. Vitkay Kucsera Ágota énektanárnő a dalok tanulásánál nyújtott szakmai segítséget, de a Művészeti Akadémia több tanára is hozzájárult az alapos felkészüléshez – mondta Táborosi.

– Ha egy végzős egyetemistának körül kell írnia a diplomamunka fogalmát, akkor általában több hónapig tartó olvasásra és számítógép előtt eltöltött kemény munkára gondol. Számunkra ez a szó teljesen más jelentéssel bír, hiszen mi egy színpadi produkcióval fogunk diplomázni. Tavaly szeptemberben kezdtük meg a felkészülést, kb. fél évig tartott amíg Petőfi összes költeményéből összeszedtük a szükséges szövegeket. Idén február tájékán kezdtük el a színpadra való átültetés gyakorlati megvalósítását. A klasszikus színházi próbafolyamatokat egy-másfél hónapja végezzük – nyilatkozta János vitéz, avagy Ricz Ármin.

Blaskó Lea elmondta, hogy az előadásban több szerepet játszanak.
– Négyen vagyunk, és így kreatívan kellett gondolkodnunk egy-egy jelenet kitalálásakor, ahol például egy egész hadseregre lenne szükség a szöveg szerint. A zenét Bakos Árpád írta, aki Klemm Dáviddal, Pálfi Ervinnel és Pongó Gáborral együtt élőben játszik a darabban, így adva egy erős akusztikai élményt. Egy aktuális műről beszélhetünk, mivel János vitéz világgá megy, és a vidékeinken is sok fiatal cselekszik hasonlóan, nekivág a nagyvilágnak szerencsét próbálni. Emellett fontos motívum a szerelem, az első, igazi, tiszta szerelem – fejtette ki Blaskó.
– A János vitéz alapként szolgált, de mellé hónapokig forgattuk a Petőfi összest. A többi szöveg beválogatásával egy komolyabb János vitéz feldolgozást láthat a közönség – emelte ki Molnár Gábor Nóra.

– Amikor az ember viseli a saját keresztjét, akkor elmehet akárhová, azt mindig magával fogja vinni. A problémáit a saját fejében kell megoldania – mutatott rá a darab egyik fontos mondanivalójára Berta Csongor.
Az újvidéki Művészeti Akadémián június 20-án lesz az új osztályba a felvételi, a hivatalos papírokat 18-án kell beadni személyesen. További információért www.akademija.uns.ac.rs címen, vagy a 021 422176 számon lehet érdeklődni.