2024. július 16., kedd

Az angyal egy gyermeki én

A kis herceg bemutatója ma, kedden este az Újvidéki Színházban
(Dávid Csilla felvétele)

(Dávid Csilla felvétele)

Táborosi Margaréta rendező a bemutató kapcsán rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy éppen a mű ismerete okozott nehézséget mindenki számára, hiszen mindenkinek van valamilyen előtudása róla, amelyet Saint-Exupéry illusztrációi erősen befolyásolnak.
– Igyekeztünk szétbontani ezt a sablontudást, és ez okozott igazából nehézséget, mivel megszelídítésről, barátságról és különböző lényekkel való találkozásról van szó. Ezek a lények a mind szimbolikusan vagy asszociatívan szólnak a mi mindennapi problémáinkról vagy pedig azokról a dolgokról, amelyekkel szembe kell néznünk életünk folyamán. Nemcsak nekem jelentett kihívást, hogy megtaláljam magamban a kis herceget, hanem a szöveg szintjén összerakni és megtalálni a tisztaságot, a dolgokra való rácsodálkozást – mondta Táborosi Margaréta.

Mészáros Árpád a Pilóta szerepében:

– Ha megkérdezték volna, hogy melyik szerepet nem alakítanám szívesen, akkor azt mondtam volna, hogy a Pilótát. Aztán eléggé megkedveltem, olyan emberi mélységekbe jutottam a próbafolyamatok alatt, hogy izgalmassá vált a szerep. Hiszem azt, hogy minden ember életében egyszer megjelenik az angyal, amikor olyan krízishelyzetbe jutunk, hogy úgy érezzük, nincs tovább. Akkor az angyal egy gyermeki én, azaz az ártatlanság formájában megjelenik, és segít átbillenni a krízisen.

Elor Emina a Rózsa szerepében:

– A Rózsa az a figura, aki nem sokat van jelen, de sokat beszélnek róla. Szerintem ez a szép az egész történetben, hogy a kis herceg és a Rózsa közötti kapcsolatnak csupán egy kis részét mutatjuk be. A Kis herceg az útja során azt fejtegeti, hogy mi a szeretet, mi a ragaszkodás, mi a megszelídítés, mi az hogy tartozni valakihez.

Először a giccs, a csöpögés és az elhasznált idézetek jutnak az eszembe a kisregény kapcsán. De azt gondolom, hogy nem sablonos módon mutatjuk be A kis herceget, és ennek nagyon örülök. Nehéz úgy hozzányúlni és formálni, hogy új legyen, de nekünk sikerült.
Ferenc Ágota a kis herceg szerepében:

– Sajnos a kis herceg mindannyiunk számára egy olyan könyvvé vált, amely nagyon emlékkönyv szagú, és ezért nehéz színpadra vinni. Úgy megragadni a mondanivalóját, hogy abban ne legyen semmi rossz értelembe vett líraiság, nagyon nehéz. Azáltal, hogy Táborosi Margaréta letisztította róla a port és a sallangot sikerült egy olyan előadást teremtenie, amely egy kristálytiszta díszecske lett a polcon.

Tőlem többen kérdezték, hogyan lehetséges, hogy a kis herceget lány játssza. Erre csak azt tudom mondani, hogy a próbafolyamat alatt rájöttem ez nem egy kisfiú, hanem egy nemtelen lény, vagy egy angyal, amely az lesz, amit a néző lát benne.

A kis herceg bemutatója előtt az előcsarnokban 18.30-kor kiállítás nyílik gyermekrajzokból, amelyek főképp a Saint-Exupéry regényének ihletésére készültek. A Rajzolj nekem egy... címre hallgató tárlatot, amely a válogatás a Vajdasági Gyermek- és Ifjúsági Rajzközpont gyűjteményéből, Fődi Éva, a Rajzközpont igazgatója nyitja meg. A megnyitóm Bába Lujza énekel.


 Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
Szereposztás:

Király – Banka Lívia, Róka – Crnkovity Gabriella, Rózsa – Elor Emina, A kis herceg – Ferenc Ágota,

Kígyó – Gombos Dániel, Rózsakert, Kisbárány, Visszhang, Majomkenyérfa – Huszta Dániel, Körösi István, Berta Csongor, Virág – Jaskov Melinda, Geográfus – Krizsán Szilvia, Iszákos – László Judit, Lámpagyújtogató – Magyar Attila, Pilóta – Mészáros Árpád, Hiú – Német Attila, Üzletember – Sirmer Zoltán

Dramaturg: Góli Kornélia, Díszlet, kosztüm: Gadus Erika, Színpadi mozgás: Kiss Anikó,

Zene: Kovács Adrián, Zenei munkatárs: Klemm Dávid, Kis herceg c. regényt fordította: Rónai György, Rendezőasszisztens: Szalai Bence, Ügyelő, súgó: Bíró Alekszandra, Rendező: Táborosi Margaréta