2024. július 16., kedd

Zene és tánc, szerelem, keserűség, majd békülés

Szigligeti Ede A cigány című népszínművével kel útra hamarosan a Tanyaszínház ekhósszekere

Szigligeti Ede neves színpadi rendező, közkedvelt dráma- és vígjátékíró 1853-ban megjelent, de ma is aktuális A cigány című dinamikus zenés-táncos népszínművét viszi színre az idén megalapításának a 46. évét jegyző Tanyaszínház. A bemutatót július utolsó szombatján, 27-én tartják Kavillón, a székházban. Az idei útvonalat már közzétette a társulat a Facebook-oldalán.

A nappali kánikula gyötrelmei és az esti szúnyogtámadások ellenére a próbák már javában zajlanak, és ezúttal 12 vajdasági színinövendék és az újvidéki Művészeti Akadémia 6 friss diplomás színésze igyekszik Crnkovity Gabriella rendező utasításait követni. Gombos Dániel, a Tanyaszínház koordinátora elárulta, hogy az előadás előkészületei az eddigi évek tapasztalataihoz képest rendkívül olajozottan zajlottak.

– Crnkovity Gabriella a társulatunkban eltöltött múltjának, a lelkes hozzáállásának köszönhetően teljesen érti és érzi a közönséget, de a kavillói légkört is, azaz a Tanyaszínház esszenciáját. Hogy hogy működnek a dolgok, mire van szüksége az alkotói csapatnak, mire nincs, és ezzel együtt tudja színpadra formálni Szigligeti Ede szövegét. Mindent összevetve úgy gondolom, tökéletesen megfelelő egyén a rendezői feladatokra – nyilatkozta Gombos Dániel.

– Oláh Tamással közösen gondolkodtunk az idei szövegen. Olyan irányba fókuszáltunk, ami a Tanyaszínház hangulatára és a közegére illik, és illeszkedik a szabadtéri jellegéhez. Kiemelten fontos szempont volt, hogy olyasmi legyen, ami mindenkihez szól, és amiben sok a színészi feladat. Illetve sok szereplő is kaphat teret a bemutatkozásra. Hiszen előre tudtuk, hogy nagy létszámú csapattal dolgozhatunk majd, 18 társulati tagunk lép színpadra. És akkor itt jön még képbe az én ízlésem is. Színészként, rendezőként és nézőként is, számomra azok az igazán jó előadások, amelyek mélyebb mondanivalót is közvetítenek. Ebbe a kategóriába beletartozik a romantika, de a szociális téma is. Ilyen ez az előadásunk, a tartalma, a társadalmi üzenete komoly, azaz sorsokról szól és elgondolkodtat, de könnyedségével magával ragad és szórakoztat – hangsúlyozta a rendező, aki a színészi csapat mellett Szabó Regina rendezőasszisztens, Barna Léna dramaturgasszisztens segítségére is számíthat. Az előadás jelmezeit Hodik Annabella tervezi, ifj.Kucsera Géza felel a zenéért, a dalokat Kovács Nemes Andor tanítja be a csapatnak, a koreográfiát pedig Virág György.

Zsiga, a cigány kovács szerepében Budičević Krisztián lép színpadra, Rózsit, a lányát Dedovity Tomity Lea játssza, Petit, a fiát pedig Sadiković Marijo. Márton parasztgazdát Tóth Dániel alakítja, a feleségét, Julcsát Szabó Regina személyesíti meg, Julcsa lányát, Évit Greguss Lilla. Kőműves Csaba Bencét Kurta nagygazdaként láthatja majd a közönség. Mendrei Zsolt formálja meg Kurta unokaöccsének, Gyurinak a karakterét, ő szeret bele Rózsiba. Hajdú Ferke szerepében Gusztony Endre lesz látható, Dedovity Tomity Dina pedig Erzsit játssza. Arnold Zsófia Sáriként lép színpadra, Nagy Evelin Panniként. Marcsiként Pastyik Nórát láthatjuk, Kondorné szerepében Dupák Fannit. A tiszt szerepét Mihók Olivér személyesíti meg, a kisbírót Szőnyi Márton, Várszegi bőrébe Bicskei Armand bújik, násznagyként pedig Virovkić Iván szerepel a Tanyaszínház idei előadásában. 

A július 27-ei, szombati kavillói premiert megelőzően négy előadása lesz a társulatnak, az első nyilvános játékukra július 23-án lehet számítani Szenttamáson. Az eddigi tervek szerint 28 helyszínen igyekeznek megörvendeztetni vajdasági közönségüket.

Ahogy lehet, a terasz hűvösében, a tűző napsugaraktól védve folynak a próbák a Tanyaszínház székházában, Kavillón (Ótos András felvétele)

Ahogy lehet, a terasz hűvösében, a tűző napsugaraktól védve folynak a próbák a Tanyaszínház székházában, Kavillón (Ótos András felvétele)

A Tanyaszínház idei dinamikus zenés-táncos produkciójának hölgy szereplői (Ótos András felvétele)

A Tanyaszínház idei dinamikus zenés-táncos produkciójának hölgy szereplői (Ótos András felvétele)

Nyitókép: Készül a fotó a Tarka Világ címlapjára (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)