2024. július 23., kedd

Emberi sorsokról és kapcsolatokról

A Tanyaszínház csapata ma Szenttamáson megkezdi az idei turnéját

Ma útra kel az idén megalapításának a 46. évét jegyző Tanyaszínház csapata, hogy az elkövetkező időszakban 28 helyszínen játssza el a közönségnek Szigligeti Ede 1853-ban megjelent, de ma is aktuális A cigány című népszínművének színpadi változatát. A Crnkovity Gabriella rendezésében készített előadásban 18-an szerepelnek: 12 vajdasági színinövendék és az újvidéki Művészeti Akadémia 6 friss diplomás színésze. A produkció a háborús időszakban játszódik, sok benne a zene és a tánc, mókás részek is megtalálhatók benne, de nem kimondottan komédia. Ugyanakkor erős üzenete van a diszkriminációról, szerelemről, háborúról és a tartalma, a társadalmi mondanivalója is komoly. Sorsokról szól, és elgondolkodtat, de a könnyedségével magával ragad és szórakoztat. Első ízben ma este 9 órától lépnek közönség elé vele Szenttamáson.

– Láttam, hogyan dolgoznak a színészek. Láttam, hogyan készültek fel az előadásra. Úgy gondolom, amennyire lehetett, mindent megtettek annak érdekében, hogy ez a produkció olyan legyen, ahogy azt a rendező megálmodta. Minden készen áll már az előadásra. A produkciótól egyébként nem feltétlen azt kell várni, hogy elejétől a végig könnyesre fogjuk nevetni magunkat. Vannak benne vidám és szomorú pillanatok is. Tulajdonképpen emberi sorsokról és kapcsolatokról szól – emelte ki Gombos Dániel, a Tanyaszínház koordinátora. Elárulta, mivel a díszletük meglehetősen nagy, a társulatnak szüksége volt még egy pótkocsira, így az AgroTECH vállalat támogatásának köszönhetően sikerült beszerezniük még egyet, ezáltal az egész turné alatt két traktorral és két utánfutóval fognak közlekedni.

Holnap Kishegyesen, csütörtökön Feketicsen, pénteken Zentagunarason, szombaton Kavillón (bemutató), vasárnap Dreán, 29-én Topolyán, 30-án Bácskossuthfalván, 31-én Bácskertesen, augusztus 1-jén Kelebián, 2-án Hajdújáráson, 3-án Horgoson, 4-én Martonoson, 5-én Csantavéren, 6-án Oromon, 7-én Felsőhegyen, 8-án Moholon, 9-én Zentán,10-én Tornyoson, 11-én Magyarmajdányon, 12-én Csókán, 13-án Magyarcsernyén, 14-én Magyarittabén, 15-én Ürményházán, 16-án Torontálvásárhelyen, 17-én Muzslyán, 18-án Temerinben, és 19-én Brazíliában lesz látható A cigány című előadás.

Gombos Dániel (Ótos András felvétele)

Gombos Dániel (Ótos András felvétele)

Nyitókép: Crnkovity Gabriella (Ótos András felvétele)