2024. augusztus 28., szerda

Oláh Tamás kapta a Bécsy-díjat

A Bécsy Tamás-díjat az MTA Színháztudományi Állandó Bizottsága és a Theatron Műhely Alapítvány kutatóközössége alapította a veszprémi Színháztudományi Tanszék első induló szemeszterének 25. évfordulóján azzal a céllal, hogy ilyen módon emlékezzék meg a színháztudomány magyarországi intézményeinek megalapítójáról, sokunk mesteréről. A díjat minden évben Bécsy Tamás születésnapján, augusztus 28-án hirdetik ki és ősszel adják át.

A Bécsy-díjjal minden évben egy színháztudományi, drámatörténeti, esetleg színházi gyakorlattal kapcsolatos teljesítményt ismerünk el az előző évből. A kiválasztás legfőbb ismérveként a kitartó kutatást, az állhatatos építkezést, a szenvedélyes elkötelezettséget, a közösségteremtés szándékát tartjuk szem előtt.

Idén a Bécsy-díjat dr. Oláh Tamás színháztörténész, dramaturg érdemelte ki.

Oláh Tamás elméleti és gyakorlati szakember, aki a Vajdaságban élve saját közösségének magyar nyelvű színházi kultúráját élteti, annak történetét írja. Doktori dolgozata a kisebbségi kultúra megjelenési formáit elemzi a Tanyaszínház félévszázados történetén keresztül. Tudományos publikációi a poszt-jugoszláv rezsimekben kialakuló ideológiák, az átalakuló határok jelenségét rögzítik, nemzedékéből szinte egyedüliként szülőföldje kulturális értékeit nem regionális különcségként, hanem az európai közös színházi nyelv egyik változataként mutatja be. Első színháztörténeti könyve Vajdasági magyar színház- és identitástörténetek címmel ez év őszén jelenik meg.

Oláh Tamás a Károli Gáspár Református Egyetem Színháztudomány mesterszakán végzett színháztörténészként, PhD-fokozatát a régi Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerezte, kutatásait az NFKI poszt-doktori ösztöndíjjal ismerte el. Mindeközben tanít az Újvidéki Művészeti Akadémián, dramaturgként közreműködik a vajdasági magyar színházak előadásaiban, a Theatron szerkesztője. Bécsy Tamás életművének méltó folytatója.

A tudományos közösség nevében gratulálunk a díjhoz – áll a hozzánk eljuttatott indoklásban.