2024. szeptember 27., péntek

Az új évadban az új színházépületben

Eszenyi Enikő is rendezni fog a Szabadkai Népszínházban – Góli Csilla, Szabadka alpolgármestere a Napindítóban

Tegnap a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Góli Csillával, Szabadka alpolgármesterével Bálint Csaba beszélgetett. Az alpolgármester a színházépület építése kapcsán elmondta, hogy 2007-ben kezdődtek meg a munkálatok. Időközben változott a koncepció és a pénzeszközök. Három forrásból: az állami, a tartományi, és a városi forrásból nyújtottak anyagiakat, hogy színház felépüljön. Annak idején 2011-re ígérték a kész épületet, de mostohagyerekként kezelték, megfeledkeztek róla, mindaddig, amíg a Vajdasági Magyar Szövetség mint politikai erő nem állt mellé. A VMSZ 2013 végén követelte, hogy további komoly költségvetési eszközöket rendeljen a projekt megvalósításához a szerb állam, erre 2014 elején sor is került. Mint hozzátette: ha dr. Pásztor Bálint nem lett volna ott, akkor nem indul újra a Népszínház épületének a finanszírozása.

– Múlt héten, szeptember 12-én az objektum megkapta a használatbavételi engedélyt, ami a szerbiai érvényben lévő építésügyi törvény értelmében azt jelenti, hogy az épületet műszakilag átvették, kivéve a koncerttermet, amely még nem készült el. Több egységre oszlik az épület. Van egy nagy színházterem, amely kapacitása 310 férőhely, de ez bővíthető, modern és Szerbiában páratlan. Van egy kisebb kamaraterem, amely kamaraszínházi előadásokra szolgál, van egy balett-terem, amely próbateremként funkcionál, illetve van egy nagy próbaterem is. Mindenféle műszaki és adminisztratív kiegészítéssel rendelkezik az épület – magyarázta Góli Csilla. Tehát az épületben, a koncerttermet kivéve, minden rész megkapta a használatbavételi engedélyt.

A repertoár kapcsán elmondta, William Shakespeare Hamletjét Eszenyi Enikő neves budapesti színésznő, rendező fogja rendezni.

– Konkrét dátumot arra vonatkozóan, hogy mikortól nézhetünk az új épületben színházi előadást, még nem tudok mondani, csak azt, hogy ez a 2024–2025-ös évadban esedékes. A társulat legújabb tagja, Ricz Ármin rendez magáról a Népszínházról előadást, amelyet az új színházépületben nézhet meg a közönség.

Nyitókép: Góli Csilla és Bálint Csaba (Szabadkai Magyar Rádió felvétele)