2024. szeptember 27., péntek
A MAGYAR DRÁMA NAPJA

Tehetségek szürete

Szombat este az Újvidéki Színházban a XXII. Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyen három igazán különleges szöveg adaptációját vitték színre három költő tollából.

Az idén három író: Lennert Móger Tímea, Antalovics Péter és Kormányos Ákos vett részt a verseny azon részén, amelyen csupán pár óra alatt kellett megírniuk egy vadonatúj drámát, aminek a címe ezúttal a Szüreti napok a gyenge szüret után volt.

A felkészülés már pénteken elkezdődött, miután elkészültek a szövegek és kiderült, ki kivel dolgozik. A rendezők kiosztották a szerepeket és kezdődhetett a munka. A színészek este, hazaérkezés után még tanulgatták szövegeiket, majd szombaton következtek az igazi próbák, a kellékek és kosztümök összegyűjtése, a mozgás begyakorlása. Este hét órakor egy egész napos próba után a közönség és a dr. Góli Kornélia (dramaturg, teatrológus, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára), dr. Mezei Kinga (színész, rendező) és dr. Oláh Tamás (dramaturg, teatrológus) összetételű zsüri megtekinthették a három ősbemutatót.

A szövegek nagyon különbözőek és egyediek lettek, ezt pedig a rendezők, Puskás Zoltán, Lénárd Róbert és Antal Attila is mind sikeresen bemutatták. Láthattunk igazi falusi, bürokratikus komédiát, egy lágy fényben és avartengerben játszott verses mozgásszínházat, és egy futurisztikus, a következő században játszódó csatát az űrben. A különlegességüknek köszönhetően senkinek sem volt könnyű dolga az értékelést illetően, hiszen nem volt olyan jelenet az előadásokban, ami kicsit is hasonlított volna a másikra. Kivéve talán a szüretet, amelynek a szabály szerint szerepelnie kellett nemcsak a címben, de valamilyen formában a darabban is.

Végül természetesen a döntést meg kellett hozni, és az előadások után megtudhattuk, kik kapják meg a legjobb szöveg, a legjobb rendezés és a legjobb színészek díját. A zsűri választásait Urbán András, az Újvidéki Színház igazgatója hirdette ki. A legjobb szöveg díja Kormányos Ákost illette, a legjobb rendezés Antal Attiláé volt, a legjobb előadás Lennert Móger Tímea és Lénárd Róbert érdeme, a legjobb színészek pedig László Judit, az Újvidéki Színház színésznője és Szilágyi Áron, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésze lettek. A teljes részvétel érdekében a közönség is szavazhatott, ők Kormányos Ákos és Puskás Zoltán munkáját értékelték magasan, az internetes szavazat alapján pedig Lennert Móger Tímea szövege bizonyult kiemelkedőnek.

Ugyancsak a korábbi évek gyakorlatához híven a Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny estéjén derült ki az is, hogy a nézők szavazati alapján kik az előző évad legjobb művészei az Újvidéki Színházban, valamint a Pataki Gyűrű-díj jelöltjeit is kihirdették. Az idén két színésznőt és két színészt talált legjobbnak az újvidéki közönség, akik nem mások, mint László Judit, Banka Lívia, Mészáros Árpád és Huszta Dániel.

A vajdasági magyar színházak által javasolt előadásokban nyújtott alakításaik alapján Gyarmati Kata válogató a következő színművészeket jelölte a Pataki Gyűrű-díjra: Ágyas Ádám – a Kosztolányi Dezső Színház Bolond világ, avagy The Marx Brothers című előadásban nyújtott alakításáért, Kalmár Zsuzsa – a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Ki tudja, látsz-e még című előadásban Karády Katalin szerepének megformálásért, László Judit – a Zentai Magyar Kamaraszínház Handabasa, avagy a fátyol titkai című előadásban Lidi szerepéért, Mészáros Árpád – az Újvidéki Színház – Történt egyszer Újvidéken c. előadásban nyújtott alakításáért, Pálfi Ervin – a Zentai Magyar Kamaraszínház Sirály című előadásában, Trigorin szerepének megformálásáért.

Az előadásokon készült felvételeket itt megtekinthetik.

Nyitókép: Lennert Móger Tímea drámáját Lénárd Róbert rendezte (Dávid Csilla felvétele)