2024. július 17., szerda
ÚJ KÖNYVEK

Álom és halál

A. J. KAZINSKI: ÁLOM ÉS HALÁL

Niels Bentzon túsztárgyaló feladata egy meztelen nőt lebeszélni arról, hogy leugorjon egy hídról. Életében először kudarcot vall. Látszatra öngyilkosságról van szó, Bentzon azonban biztos benne, hogy valaki a halálba kergette az egyébként elismert balett-táncos lányt. A nyomozás során furcsa dolgokra lel a rendőr. Az áldozat és számos barátja a halál misztikumát kutatják, ezért olyan szeánszokat rendeznek, ahol mesterségesen előidézik egymás halálát, majd újraélesztik egymást.

Bentzon alaposan belekeveredik az ügybe, jobban is mint gondolta volna, és hamarosan érdekes összefüggéseket talál.

Az A. J. Kazinsky álnév mögött rejtőzködő filmes páros, Anders Ronnow Klarlund rendező és Jacob Winreich forgatókönyvíró második regényében is misztikus vizekre evez. A könyv az Animus kiadónál jelent meg.

 FOCIALISTA FORRADALOM

1954-ben a magyar fociválogatott világbajnoki döntőt játszik. Mivel egy évvel vagyunk a londoni 6:3 után, tehát az Aranycsapat ereje teljében van, a pártállam biztos a győzelemben, ezért előre megszervezik a nagy országos ünneplést. Rendezvényeket szerveznek, bélyegeket nyomnak a csapattagok tiszteletére. Akik azonban elveszítik a döntőt. A csalódott tömegek az utcára vonulnak, törnek-zúznak, fejeket követelnek.

Benedek Szabolcs történelmi dokumentumokon alapuló regénye a magyar közelmúlt egyik elfelejtett epizódját eleveníti fel egy tipikus budapesti bérház lakóinak sorsán keresztül. Ma sem tudni, ezek a megmozdulások az 1956-os forradalom főpróbája voltak, vagy pedig az állam szervezte, hogy ily módon engedjék ki az indulatokat.

DOSEK RITA – TARJÁNYI PÉTER: A PÁPA HAGYATÉKA

1989-ben, a kommunista rendszer bukásának előestéjén a KGB fejei mikrofilmekre másolják, majd megsemmisítik azokat az aktákat, amelyekből kiderül, kik voltak vatikáni besúgóik. A műveletet végrehajtó magyar titkosszolgálati rendőrnek köszönhetően azonban néhány akta megmarad. Ezekért folyik két évtizeddel később életre-halálra folyó harc.

Kinek érdeke és kinek nem az, hogy az ügynöklista nyilvánosságra kerüljön? Kik voltak azok a mindenkori pápa közvetlen közelében, akik ellene dolgoztak? A magyar szerzőpárok izgalmas kémregényéből mindez kiderül.