2024. július 17., szerda

Szabadkára jönnek a Tankok

Kedvcsináló interjú a Tankcsapdával pénteki koncertjük előtt – Októberben jön az új lemez

Tank’s Not Dead Europa 2014 címmel indult nemrégiben egy rendhagyó turnéra az egyik legnépszerűbb magyar rockzenekar, a Tankcsapda. A turné különlegessége, hogy ezúttal a zenekar kizárólag Magyarországon kívüli helyszíneken játszik – Dublintól Bécsen át egészen Székelyudvarhelyig. Ami pedig nekünk a legfontosabb, a turnéba két vajdasági helyszín is befért, Szabadka és Zenta. A legnagyobb észak-bácskai városban pénteken este lép fel a zenekar, a helyszín a Harambašić utcai Mladost klub. Lesz előzenekar is, mégpedig a Southern Society. A zenekarral e-mailben készítettünk egy kedvcsináló interjút, aminek köszönhetően remélhetőleg azok is eljönnek a koncertre, akik eddig vacilláltak.

Rendhagyó turné indult nemrégiben „Tank’s Not Dead Europa 2014” címmel, amelynek különlegessége, hogy kizárólag határon kívüli helyszíneken lép fel a zenekar. Van ennek valami külön története?

– Külön története nincs. Arról van szó, hogy már régóta terveztük, hogy kibővítjük a megszokott turnék kereteit és az ország határaitól jóval messzebb is „elmerészkedünk”. Nagyon sok helyen élnek magyarok Európa-szerte, és úgy éreztük, itt az ideje, hogy belevágjunk egy ilyen „kalandba”.

Néhány koncert már lezajlott. Milyen az eddigi fogadtatás?

– A várakozásainknál is jobb! Nagyon jó érzés, hogy ilyen sokan és ilyen lelkesen fogadták ennek a turnénak a hírét! Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy nagyon jó érzés estéről estére színpadra állni akár határközeli (Kassa, Bécs) akár távolabbi városokban (Zürich, Dublin). Mindenhol a nagyon sok ember és a felénk áradó szeret az, ami leginkább jellemzi ezeket az amúgy a szokásainkhoz híven zúzós bulikat!

Vajdaságban két koncertet is tartotok, Szabadkán most pénteken, március 28-án, majd Zentán május 10-én. Milyen tapasztalataitok vannak korábbi vajdasági fellépéseitekről?

– Eddig, egy-két kivételtől eltekintve fesztivál fellépéseink voltak a Vajdaságban és mivel ezek fogadtatása és hangulata mindig nagyon jó volt, izgatottan várjuk ezeket a saját klubkoncerteket is!

Mennyiben más egy határon túli magyar régióban fellépni, ahol a közönség a helybéli magyarokból verbuválódik, illetve Nyugat-Európában, ahol pedig inkább kinn élő anyaországiak jönnek el a bulira?

– Lényeges különbség nincs. Mindenhol nagy szeretettel fogadnak minket és mindenhol nagyra értékelik azt, hogy nem csak a „tuti”, és biztosan sok nézőt megmozgató így anyagilag is hasznot hozó helyszíneken lépünk fel, hanem időt és fáradságot nem sajnálva, olyan helyekre is elmegyünk, ahol nem az anyagiak számítanak elsősorban. Örömmel visszük el a Tankcsapda dalait mindenhová, ahol szívesen látnak minket és ahol szeretik ezt a fajta rockzenét.

A zenekar 25 éves. Koncertjeiteken régi és új rajongók is megjelennek? Mennyiben generációk találkozása egy Tankcsapda-koncert?

– Huszonöt év elég hosszú idő, így természetesen nagyon széles a közönségbázis. Az egészen fiatal srácok a tinédzserek a húszas-harmincas generáció ugyan úgy ott van a koncerteken mint a negyvenes vagy annál is idősebb rétegek is. Ez valahol természetes is, hiszen azok a húszévesek, akik a ’csapda első éveiben ott tomboltak az első sorokban ma már szülők, akikkel együtt a gyerekeik is jönnek a bulikra!

Ebből kifolyólag a repertoárban régi és új dalok is szerepelnek?

– A koncerteken a Tankcsapda történetének minden korszakából játszunk, hiszen ez a mostani egy jubileumi koncertsorozat, így kézenfekvő volt, hogy a legrégebbiektől a legújabbakig minden lemezről és időszakból válogattunk.

A jelenlegi turné után mik a közelebbi tervek? Új lemezt mikorra terveztek?

– A nyári hónapokban Magyarországon játszunk jubileumi nagykoncerteket, de ezzel párhuzamosan dolgozunk egy vadonatúj lemezen is, ami a zenekar hivatalos 25. születésnapján, október 14-én jelenik majd meg.

A szabadkai koncertre még kaphatók jegyek, amelyek személyesen a helyszínen vásárolhatók meg, illetve interneten is van ilyen lehetőség. A szabadkai koncerttel kapcsolatos részletek a zenekar Facebook-oldalán olvashatók: https://www.facebook.com/events/698324073545333/