2024. szeptember 2., hétfő

Zenei életműdíjas lett Vitkayné Kovács Vera

Vitkayné Kovács Vera magiszter, operaprimadonna, szólóénektanár és népdalénekes a héten Belgrádban átvette a Szerbiai Esztrádművészek Szövetségének Zenei Életműdíját.

A kitüntetett művésznő, aki a közönség kedvence, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Operaszínpadának híres szopránja, valamint az Újvidéki Rádió és Televízió szólistája és a Művészeti Akadémia professzora volt. Hosszú, sikeres pályafutását a Kultúra Szikrái díj, Vajdaság Felszabadulási Díja, Újvidék város Novemberi Oklevele, a Szerbiai Közművelődési Közösség Aranyjelvénye, a Vuk-díj, a Vuk Karadžić Érdemrend Második Fokozata, a Pro Cultura Hungarica emlékplakett, a Brankovo Kolo és más rangos elismerés fémjelzi.

– 1978-ban megkaptam a Jugoszláviai Alkotóművészek Egyesületének díját. A most átvett Szerbiai Zenei Életműdíjnak örülök, szép elismerés számomra, mert azt jelenti, hogy Szerbiában ennyi népszerű énekesnő között értékelik a munkámat a népzene terjesztése terén – mondta a nyugdíjas művésznő, aki egyetemi tanárként, kiváló pedagógusként számos szólóénekesnek is megalapozta és egyengette a karrierjét.

Az éremből és díszoklevélből álló rangos szerbiai elismerést a művésznőnek, valamint a 88 éves Jelena Dejanović énekesnőnek, aki szintén életműdíjban részesült, ünnepélyesen Dragiša Golubović, a szövetség elnöke nyújtotta át.