2024. szeptember 3., kedd
58. Grammy-díjátadó

Taylor Swifté az év albuma

Taylor Swift 1989 című lemeze kapta az év albumának járó Grammy-díjat. A 26 éves amerikai énekes további két kategóriában diadalmaskodott, és övé lett az év popalbumának Bad Blood című klipje révén az év legjobb zenei videójának járó elismerés is.

A nagy esélyes Kendrick Lamar, akit 11 kategóriában jelöltek, végül öt díjjal gazdagodott, köztük a legjobb rapalbumnak járóval, a legfontosabb kategóriákban azonban hoppon maradt. Az év dala kategóriában – amelyben a dalszerzőket díjazzák – Ed Sheeran száma, a Thinking Out Loud, a brit énekes és Amy Wadge szerzeménye diadalmaskodott. Az év felvétele a brit Mark Ronson és az amerikai Bruno Mars nagy sikere, az Uptown Funk lett, az év legkiemelkedőbb új előadójának járó díjat pedig Meghan Trainor kapta. Ez a díj az év albuma, az év dala és az év felvétele mellett a legfontosabb kategória, amelyben kiosztják az amerikai zenei szakma legrangosabb elismerését.

A 2016-os Grammy-díjakat 83 kategóriában adták át a raptől a rockon és a gospelen át a countryig számos zenei műfajban, beleértve a klasszikus zenei produkciókat is. Több díj érinti a jazz és a világzene műfaját is. A legjobb szóló jazz-improvizáció kategóriában Christian McBride amerikai nagybőgős kapott díjat triója Cherokee című számában hallható improvizációjáért. A legjobb vokális jazzalbum kategóriát a mindössze 27 éves Cécile McLorin Salvant nyerte For One To Love című lemezéért. A legjobb instrumentális jazzalbum kategóriát a szóló improvizációban is jelölt, dinamikus játékáról híres gitáros, John Scofield Past Present című albuma nyerte. A legjobb nagyzenekari jazzalbum kategóriát a Maria Schneider Orchestra The Thompson Fields című lemeze nyerte, mely hét év terméseit gyűjti össze. A legjobb latin jazzalbum kategória győztese idén a São Paulo-i születésű Eliane Elias Made In Brazil című albuma. A legjobb folkalbum kategóriát Béla Fleck és Abigail Washburn duólemeze nyerte, míg a legjobb világzenei lemez díját a benini származású Angelique Kidjo Sings című albuma kapta, amelyet a Luxemburgi Filharmonikusokkal rögzített.

A klasszikus zenei Grammy-díj Augustin Hadeliché, 31 éves olasz–német hegedűművészé lett. A kamarazenei kategória Grammy-díját a chicagói székhelyű Eight Blackbird formáció kapta a Cedille Recordsnál készített Filament című albumukért. Szólóének kategóriában az amerikai mezzoszoprán Joyce DiDonato vehette át a Grammay-t Antonio Pappanóval közösen készített „Joyce & Tony – Live From Wigmore Hall” albumukért.

Díjazták az Amy Winehouse-ról szóló dokumentumfilmet, és hangoskönyve révén Grammy-díjat kapott a rákbetegségben szenvedő Jimmy Carter volt amerikai elnök is. A 91 éves politikus mellett az idősebb korosztály más tagjai is képviseltették magukat a díjazottak között: a 89 éves Tony Bennett a legjobb hagyományos pop-vokál albumért, a 79 éves Buddy Guy a legjobb bluesalbumért járó Grammy-díjat vehette át.

A Grammy-díjakról az amerikai lemezakadémia tagjai döntenek, akik elsősorban szakmai szempontokat vesznek figyelembe az eladási adatok vagy a slágerlisták rangsorai helyett.